Hirdetés

2024.06.28. 08:00

Sokkal többet tesznek, mint az alapfeladatuk ellátása

A MiReHu kötelessége, hogy eltüntessék a keletkezett szemetet, legyen az háztartási, csomagolási, vegyes, lom-, de akár veszélyes hulladék. Ők azonban már a megelőzésre is koncentrálnak.

PR cikk

Ladányi Roland, ügyvezető

Évek óta foglalkoznak a környezetvédelemmel, és ezért a célért másokat is foglalkoztatnak. 2019-ben létrehozták az újrahasználati központot, ahol rövid időt töltenek bútorok, használati tárgyak, konyhai eszközök, csak amíg gazdát cserélnek. Számos eseményen találkozhatnak velük a városlakók, akik játékos feladatok segítségével ismerkedhetnek meg főleg a csomagolási hulladékok újrahasznosításával.

A cég azonban nem elégszik meg azzal, hogy bemennek a városba, magát a várost szervezik saját telephelyükre, ahova egészen mostanáig senkinek nem jutott eszébe kimenni, hiszen mi látni való van egy hulladékfeldolgozón, ráadásul kellemetlen a szaga? A MiReHu Nonprofit Kft. ledöntötte ezt a sztereotípiát is. A József Attila utca 65. szám alatt valóságos játékbirodalomba csöppenhetnek kicsik és nagyok, kezdve azzal a színes kanapéval, amit egy hagyományos fémszemetesből készítettek.

Ladányi Roland ügyvezető elmondta, a cégnek 2019-től küldetése lett a szemléletformálás, attól függetlenül is, hogy egy ideális világban ha nem keletkezne szemét, akkor maga a cég sem lenne. 

Nem gondolom, hogy eljuthatunk eddig, hiszen felesleg akkor is termelődne a háztartásokban, ha szinte minden hulladékot felhasználnánk. Inkább azt vállaltuk, hogy a szemetet minimalizálva teszünk a jövőnkért, vagy inkább mondjuk úgy, lerövidítjük azt az időt, ami a fenntartható jövőhöz vezet. Hiszünk az edukációban, ami jellemzően a fiatal generációkhoz szól. Mi megmutatjuk nekik, hogyan lehet úgy élni, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, illetve hogyan kezeljük a meglévőt.

– mondta.

A József Attila utcán hozták létre a télen is használható szemléletformáló tantermüket, most pedig a szabadtéri kikapcsolódást nyújtó MakuLandet. Az R-park egy hétállomásos, körkörös kialakítású tanösvényből és egy közösségi térből áll. Kvízjátékok, videók és különböző feladványok teszik változatossá és kalandossá a sétát és a tanulást, hiszen a MiReHu hitvallása, hogy a tudást élményalapon, jó hangulatban kell átadni.

MakuLand önállóan is bejárható egy audioguide segítségével, ami kiegészítő információkat nyújt a táblákon látottakhoz. Ezek legfőbb célja, hogy gondolkodásra késztessenek, felkeltsék a kíváncsiságot és elsősorban az, hogy a látogatók másképp nézzenek az általuk használt csomagolásokra és az azokból keletkező hulladékokra. Azért R, mert ez a környezeti hatásunkat csökkentő tevékenységek nemzetközi gyűjtő megnevezése.

A MiReHu vezetése különleges szemüvegen keresztül néz a világra, ezért van országosan egyedülálló szemléletformálási programjuk, amit évek óta fejlesztenek, most már tudatosan is. Más vármegyékben a hasonló tevékenységgel foglalkozó cégek is felhívják a figyelmet a környezetvédelemre, de a MiReHunál szervezetten működik az ötletelés, ami közben valódi csapatépítés zajlik. Tematikus kampányaikat kategóriagyőztesként ismerték el 2021-ben és 2022-ben hazai keretek között, 2023-ban pedig különdíjasok lettek a nemzetközi Európai Hulladékcsökkentési Héten (European Week for Waste Reduction – EWWR) számos más díj mellett. Végül európai szinten az első három helyezett között találták magukat a gazdálkodó/ipari szervezet kategóriában.

Ladányi Roland szerint egy díj mindig erősíti a cég tevékenységét. 

Nyilván óriási eredmény, hogy Európa elitjében vagyunk , így több helyről is felhívtak, hogy gratuláljanak. De valójában minden elismerés kiváló marketing eszköz ahhoz, hogy az emberek figyelmét felkeltse a MiReHu és programjaink iránt. Ezt a kitüntetést is arra használjuk fel, hogy promótáljunk. Hiszen nekünk az a fontos, hogy minél többen és többször jöjjenek el hozzánk, ismerjék meg és vegyék is át szemléletünket. Folyamatokat építünk és nem egyszeri találkozásokra készülünk, ezért mindig új elemekkel szükséges megújulnunk, ennek megvalósítása a mi erényünk. És szerencsére nap mint nap fogadunk iskolai csoportokat, amik már korábbi programjainkon is részt vettek.

– mondta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában