Fizetett tartalom

2 órája

Pályaorientációs csúcsidőszak a kamarában

A nyári, sikeresen zárult pályaorientációs táborok után a kamara szakemberei számára az ősz a pályaválasztásra való felkészítésről, a felvételi „menetrend” részletes bemutatásáról szól. Tóth Ádám Zoltánnal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) oktatási és képzési szakigazgatójával ezekről a feladatokról beszélgettünk.

PR cikk

Pályaválasztási nyílt nap a MÁV-nál

Fotó: BOKIK

Az ősz a kamara pályaorientációs tevékenységében nagyüzemnek számít. Ezekben a hetekben a kollégáim sorra látogatják a vármegye általános iskoláit, hogy szülői értekezleteken adjanak tájékoztatást a középfokú továbbtanulási lehetőségekről, bemutassák a szakképzési rendszert, az intézmények képzési kínálatát, az ösztöndíjakat, valamint informálják a végzős diákok szüleit a duális képzésről

– magyarázta Tóth Ádám Zoltán.

Interaktív találkozások

A szakigazgató hozzátette, hogy ehhez az igen szerteágazó látogatássorozathoz jön még a pályaorientációs napokon való részvétel, ahol a tanulók interaktív módon kapnak információt a szakképzési, továbbtanulási lehetőségekről. Aktív szereplője a kamara többek között a vármegyei „Szabad a pálya” elnevezésű pályaválasztási kiállításnak, amelyet idén november 5-én és 6-án rendeznek Miskolcon az Egyetemvárosban. Ugyanitt tartják majd november 12-én a hagyományos „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó eseményt.

Fotó: BOKIK

Kazincbarcikán és Ózdon – az Ózdi Szakképzési Centrum szervezésében – tartanak pályaválasztási nagyrendezvényeket. Kazincbarcikára október közepén, Ózdra pedig november közepén várják a diákokat és szüleiket. Jövő tervező napnak ad otthont a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium október 24-én. Ezen az alkalmon a dél-borsodi térség legjelentősebb foglalkoztatói mutatkoznak be, így többek között a Modine Hungária Kft., a Kovács Kft., a Leax Hungary Kft., az Almási Kft. és a Hotel Balneo Kft.

Népszerűek a céglátogatások

Hagyományosan nagy az érdeklődés a kamara céglátogatásai iránt. A tapasztalatok szerint különösen vonzóak a gépészettel, turizmussal, kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknál tett látogatások. A népszerűségi lista élén található – a szakigazgató elmondása szerint – a Robert Bosch Energy and Body System Kft., a Spar Magyarország Kft. és a Hunguest Hotel Palota. Ezek a társaságok nyitottak a diákok felé, hiszen leendő munkavállalóikat látják bennük. Tóth Ádám Zoltán kiemelte, a BOKIK szoros kapcsolatot ápol a vármegye szakképzési centrumaival, a pedagógiai szakszolgálat pályaválasztási munkacsoportjával és az iskolákkal. Ezek a partneri kapcsolatok jelentik a garanciát a diákok magas színvonalú tájékoztatására, pályaválasztási felkészítésére.

Fotó: BOKIK

KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELI NAPTÁR
2024/2025

2024. október 20.
A középiskolák október 20-ig nyilvánosságra hozzák felvételi tájékoztatójukat.
2024. október 31.
Az általános iskolák október 31-ig tájékoztatják a diákokat a felvételi menetéről és a teendőkről.
2024. december 02.
Jelentkezési határidő a központi felvételikre.
2025. január 18. 10 óra
Az általános felvételi eljárás kezdete, ekkor írják a diákok a központi magyar és matematika felvételit.
2025. január 28. 14 óra
A pótló központi írásbeli időpontja azok számára, akik január 18-án nem tudtak elmenni felvételit írni.
2025. február 7.
A középiskolák értesítik a diákokat a központi írásbeli felvételi vizsga eredményéről.
2025. február 20.
Az általános iskolák továbbítják a tanulók jelentkezési lapjait a bejelölt középiskolákba.
2025. március 3-20.
Szóbeli felvételi elbeszélgetések a megjelölt középiskolákban.
2025. március 21.
A középfokú iskola eddig az időpontig nyilvánosságra hozza a jelentkezők felvételi jegyzékét.
2025. március 25-27.
Ekkor van lehetőség az adatlapok módosítására, a megjelölt iskolák sorrendjének a változtatására.
2025. május 5.
A középiskolák értesítést küldenek a felvételről vagy elutasításról a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.
2025. május 12-23.
Rendkívüli felvételi eljárás kiírása a középiskolákban a még szabadon maradt helyekre.
2025. június 26-tól
Beiratkozás a középfokú iskolákba.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában