Szponzorált tartalom

2021.01.12. 01:34

Biológiai szúnyogirtás – a legújabb módszer

Mivel a környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap, ez a szúnyogok elleni védekezésen is meglátszik. Az Európai Unióban 2020-tól nem lesz szabad több légi szúnyogirtást végezni.

Ennek többek között az is az oka, hogy a módszer nem igazán hatékony, mivel csak a repülő rovarokra hat, a földön megbújó szúnyogokra, illetve a lárvákra nem. Természetesen a szakemberek is azt szorgalmazzák, hogy olyan módszereket alkalmazzanak, melyek a lárvákat pusztítja el még a kikelés előtt.

Erre már létezik kémiai módszer is, amit a földön permetezve végeznek el. A gond ezzel a módszerrel, hogy nagyobb számban pusztít el más, akár hasznos rovarokat is (méheket, darazsakat), mint szúnyogokat. Emellett a kémiai vegyület bekerülhet a vízbe, ami szintén nem túl előnyös. A megoldás tehát a biológiai szúnyogirtás, melyekre már évek óta folynak a kutatások.

Elsősorban arra koncentrálnak, hogy ne csak a kifejlett példányokat, hanem a lárvákat is elpusztítsák. A szúnyogok a lárváikat ugyanis pangó vizes helyekre rakják, akár árokba, ereszbe, vagy kerti vízgyűjtő hordóba is, melyek csak a megfelelő körülményekre várnak, és akár egy hét alatt is kikelhetnek.

Miért előnyösebb a biológiai szúnyogirtás a kémiai megoldással szemben?

Mivel a gondot főleg a lárvák okozzák, így ezek ellen is kellene védekezni. A biológiai módszer lényege, hogy a lárvák természetes kártevőjét, egy baktériumot vetnének be ellenük. Ez a módszer úgy jött létre, hogy vizsgálták a természetben elpusztult lárvákat.

A biológiai irtás egy nagyon hatékony módszer, mert hosszabb távon is hat, ráadásul a környezetet sem károsítja. Szinte csak a szúnyogokra hat, így más élőlényekre nem ártalmas. A szakemberek is támogatják ezen módszer elterjesztését.

Nyugat-Európában már régóta használják ezt a megoldást, a légi irtást már be is szüntették, csak közegészségügyi kockázatokkal járó járványveszély esetén vetik be. Hazánkban a légi permetezés az idei évtől megszűnt, ám a kémiai földi permetezés még változatlanul végezhető.

Mivel ez a módszer káros és nem annyira hatékony, így egyre többen a biológiai módszer mellett teszik le a voksukat. A kérdés, hogy ez a módszer miért nem terjedt még el annyira, ha jóval hatékonyabb és előnyösebb?

Hogyan történik a biológiai szúnyogirtás? Miért nem terjedt el még annyira?

A biológiai szúnyogirtás, ahogy fentebb is látszik, egy baktérium használatával történik, mely megtámadja a szúnyoglárvák emésztőrendszerét, károsítva azt. Ennek köszönhetően pedig a lárvák elpusztulnak. Ahhoz, hogy ez a módszer működjön, a tenyészhelyek megfigyelésére van szükség, ugyanis a lárvák fejlettségi állapota egyáltalán nem mindegy. A megfelelő dózis megállapításához tudni kell a lárvák állapotát és mennyiségét.

Emiatt viszont a módszer eléggé bonyolult, komoly, és kiterjedt vizsgálatokra, illetve megfigyelésekre van szükség, valamint egy kiépített szakértői hálózatra. Ez természetesen nagyon költségessé teszi a módszert, jóval többe kerül, mint a kémiai permetezés.

Emellett valóban csak akkor hatékony, ha a megfelelő időben történik. A művelet persze egyáltalán nem lehetetlen, csak jóval nehézkesebb, mint az eddig használt módszerek.

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában