Draskóczy Hanna

2019.11.07. 07:00

Ez a toll átírhatja a jövőt

A miskolci formatervező hamarosan piacra dobja találmányát.

Avasi Gimnázium

Megyeri Gábor

Forrás: ÉM

Egy Miskolcról induló formatervező, Megyeri Gábor heteken belül piacra dobja új luxustollát, amelynek küldetése van. A toll elkészítését háromévnyi tervezés előzte meg, és közel 1000 dollárba fog kerülni. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért lehet egy toll ilyen drága, és ki az, aki megálmodta?

Megyeri Gábort miskolci mestere, a szintén formatervező iparművész, Fata György indította el azon az úton, amelynek az első állomása a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem volt. Innen jutott el a világ két híres luxustollat gyártó cégéhez, a német Montblanchoz és az olasz Montegrappához. A cégeknél megtervezett eszközei, az 1500 dolláros Mark Twain és a 3500 dolláros Bugatti Chiron luxustollak készítése közben rájött, hogy „a toll nem csupán egy írásra alkalmas tárgy, hanem a kultúraközvetítés olyan kifejezőeszköze, amit nem érdemes veszni hagyni”- nyilatkozta Megyeri Gábor a Napi.hu-nak.

Ezután útja egy saját márka felépítéséhez vezetett, amely az Etelburg nevet kapta. A névválasztás nem véletlen. A cég honlapján ezt olvashatjuk: „Mivel Attila az ősi barbárságot és a kifinomult kultúrát egyidejűleg képviseli, Etelburg a hagyományok kettősségét és az újdonságot jelenti. E névválasztással tisztelgünk azoknak az értékeknek, amelyeket ez a kastély számunkra szimbolizál. Ezek az értékek: az emberiség ismerete, a hagyományok tiszteletben tartása, a fejlődésbe vetett hit és a fenntarthatóság.”

A cég első terméke a fent említett töltőtoll, amelyet az amerikai forgalmazó cég egyszerűen csak a töltőtollak Teslájának” nevez. Küldetése az, hogy ebben a digitalizált világban tudatosítsa velünk a kézírás jelentőségét. Egy 2016-os finn kísérletből az derült ki, hogy a kézírás oktatásból való kivezetése rendkívül károsan hat a gyerekek logikai fejlődésére.

A tervező további céljai közé tartozik az is, hogy visszahozza az egyediséget a globális világunkba, és mindenki számára igazi élménnyé tegye a kézírást.

A töltőtoll hegye szárban elforgatható, amivel az írószöge megfelelő, kényelmes tartási pozícióhoz igazítható. Hosszúsága rövidíthető, amely a könnyű szállítást teszi lehetővé. Másodpercek alatt át tud alakulni rollerballá, filctollá vagy akár ecsetté is. Anyaga olyan tartós, hogy akár több generáción át egy család tulajdonában maradhat. Hamarosan elkészül az a mobilos laborapplikáció is, amely 45 másodperc alatt egyedi szint tud kikeverni és a tollba tölteni.

Megyeri Gábor egy olyan tollat ad a kezünkbe, amely az elkövetkező nemzedékének értékes örökségévé válhat, és úgy írhatja át a jövőt, hogy megőrzi a kézírást. Talán így már nem is olyan sok az az 1000 dollár.

Draskóczy Hanna 10/2 Avasi Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!