Sport

2013.04.05. 11:10

Ismerkedés és pontgyűjtés

Szerdán este megérkezett Olaszországból a Citroen Xsara WRC, amely egészen a 9. Eger Rally végéig Kazár Miklóst és Szőke Tamást szolgálja majd. A bajnoki címvédő és régi-új navigátora a teszten tovább barátkozott a technikával, hogy az idénynyitó hétvégén minél eredményesebben szerepeljenek. Kazár Miklós szerint nagyon sokat jelent, hogy már volt egy randevújuk a WRC-vel, így már sejtik, hogy mire számíthatnak.

Szerdán este megérkezett Olaszországból a Citroen Xsara WRC, amely egészen a 9. Eger Rally végéig Kazár Miklóst és Szőke Tamást szolgálja majd. A bajnoki címvédő és régi-új navigátora a teszten tovább barátkozott a technikával, hogy az idénynyitó hétvégén minél eredményesebben szerepeljenek. Kazár Miklós szerint nagyon sokat jelent, hogy már volt egy randevújuk a WRC-vel, így már sejtik, hogy mire számíthatnak.

- Nagyon pozitív élmény volt számunkra az olaszországi teszt - tette hozzá a bajnoki címvédő. - Ezek az autók úgy vannak kialakítva, hogy könnyen lehessen kezelni, és még gyorsabban tudjunk vele közlekedni. Az első tapasztalatok után úgy vélem, hogy ezzel úgy lehet majd versenyezni aszfalton, mint a Mitsubishivel murván. Nagy előnye volt a kinti tesztnapnak az is, hogy megismerhettük a kezelőszerveket. Nem az Eger Rally előtti napokban kellett megtanulni, hogy mi hol található az autón, ezen már túl vagyunk bő két hete. Így most már csak a sportszakmai dolgokkal kell foglalkoznunk. Valamennyi egri futamon rajthoz álltam, így rengeteg belső kamerás felvételünk van a szakaszokról. Ez egy pokolian gyors történet lesz, ezért valamelyest egyszerűsítettünk az itinerünkön is. Természetesen szeretnénk nyerni, de nagyon hosszú a bajnokság. Elsődleges célunk, hogy a mostani hétvégén célba érjünk és a lehető legtöbb pontot gyűjtsük. Az időjárás kiszámíthatatlansága a verseny kimenetelének egyik fő meghatározó eleme lesz. Vizes, havas, de akár száraz pályák is fogadhatnak bennünket. Sok múlik majd azon, hogy miként mérjük föl a körülményeket.

Szőke Tamás szerint ebből a szempontból egy orosz rulett várható Egerben. Minden teljesen kiszámíthatatlan, így az is, hogy a WRC mekkora előnyt jelent majd számunkra. Ettől függetlenül hatalmas várakozás előzi meg az esztendő első bajnoki futamát.

- Nagyon időjárásfüggő lesz ez a hétvége - nyilatkozta Szőke Tamás. - Rengeteg múlik majd a gumikon és a beállításokon. A Citroen Xsara WRC-nek 215 km/h a végsebessége, de ezt biztos, hogy nem lehet majd kihasználni. A turbó lévén a kigyorsítás a kanyarsebesség és a fékerő tekintetében lehet némi előnyünk, ami esős körülmények között akár el is tűnhet. Lassan fogunk kezdeni, de amint belaktuk az autót, versenytempóra kapcsolunk. Az olaszországi próbaút fantasztikus élményt nyújtott számunkra, már most beleborzongok, hogy milyen érzés lesz a Dobó Téren mindenkinek megmutatni a hazánkban most debütáló versenyautót.

Kazár Miklós szerint is kuriózum lesz ebből a szempontból az előttünk álló hétvége, aminek egy igazi nemzetközi csapattal vágnak neki.

- A mérnökünk nem olasz, hanem francia lesz - folytatta mosolyogva a tavalyi abszolút magyar bajnok. - Nagyon érti az autót, kisujjában vannak a beállítások. Erre szükség is lesz, hiszen csak így lehet esélyünk ismét a bajnoki címért harcba szállni. Rendkívül nehéz év vár ránk, a tavalyi ismeretében nyugodtan mondhatom, hogy apró dolgok dönthetnek majd a sorozat végén. Természetesen igyekszünk majd a közönségnek is megfelelni, hiszen az ilyen gyors és látványos autókra kíváncsi mindenki. Ötven tesztkilométer után a kezünkben és a lábunkban igyekszünk majd a versenyen is bizonyítani. Azt viszont tudomásul kell vennünk, hogy a WRC tekintetében még nincs akkora rutinunk, mint egy-két riválisunknak. Éppen ezért nem szabad türelmetlennek lennünk, pontokat kell gyűjtenünk, mert minél több van belőle, annál nagyobb álmaink válhatnak valóra a szezon végén.


A 9. Eger Rallye (ORB) programja

Április 5. (péntek), Ünnepélyes rajtceremónia, 

Eger, Dobó Tér, 19.30

Április 6. (szombat), gyorsasági szakaszok

GY1 - Egerbakta - Sirok, 15.03 (az első autó rajtja)

GY2 - Terpes - Egerbakta, 15.28

GY3 - Terpes - Sirok, 17.51

GY4 - Terpes - Sirok, 19.47

Április 7. (vasárnap), gyorsasági szakaszok

GY5 - Szarvaskő - Egerbocs, 13.06

GY6 - Bátor - Bükkszék, Terpes, 13.24

GY7 - Egerszólát - Egerszalók, 14.10

GY8 - Szarvaskő - Egerbocs, 15.57

GY9 - Bátor - Bükkszék, Terpes, 16.15

GY10 - Egerszólát - Egerszalók, 17.01

Ünnepélyes célceremónia, Eger Dobó tér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!