2017.04.11. 10:49
A nap receptje: sült pontyrózsák
Debrecen, Legyesbénye, Miskolc, Nyíregyháza - Kevesek által ismert halspecialitás, ami a hozzáadott aszútól és fenyőmagtól lesz igazán különleges.
Debrecen, Legyesbénye, Miskolc, Nyíregyháza - Kevesek által ismert halspecialitás, ami a hozzáadott aszútól és fenyőmagtól lesz igazán különleges.
Hozzávalók a halhoz:
Hozzávalók a salátához:
Hozzávalók a Tokaji aszús vinaigrette-hez:
Elkészítés:
A felcsíkozott pontyfilét sózzuk, majd gondosan (az irdalások között is) bevonjuk a tejjel simára kevert tojással. Megszórjuk a durvára tört fenyőmaggal és bő, forró (190 fokos) mogyoróolajban hirtelen ropogósra sütjük. A bundázott halcsíkokat bőrével felfelé tegyük először az olajba, így szépen kinyílnak az irdalások mentén, mint a rózsa.
Amint minden oldalán aranybarnára sültek a haldarabok, papírtörlőre szedjük. Ha nem pontyfilét vásárolunk, akkor a halszeleteket mi magunk irdaljuk be, vigyázva arra, hogy a bőrét ne vágjuk át! Majd az irdalással egy irányban csíkozzuk fel.
Saláta: Az ecetben oldjuk fel a sót, majd adjuk hozzá az olajat. Kézi habverővel addig keverjük, míg a mártás kivilágosodik és krémessé válik. A paradicsomokat vágjuk ketté, enyhén sózzuk, borsozzuk, és locsoljuk meg borecettel. A zsenge spenótleveleket locsoljuk meg vinaigrette-tel és forgassuk át. A paradicsomdarabokból készítsünk alapot, erre halmozzuk a spenótleveleket. A ropogós pontyrózsákat helyezzük a saláta mellé és tálaljuk.
- Hugya Sándorné, Legyesbénye -