Szerencs hírei

2017.04.11. 10:49

A nap receptje: sült pontyrózsák

Debrecen, Legyesbénye, Miskolc, Nyíregyháza - Kevesek által ismert halspecialitás, ami a hozzáadott aszútól és fenyőmagtól lesz igazán különleges.

Debrecen, Legyesbénye, Miskolc, Nyíregyháza - Kevesek által ismert halspecialitás, ami a hozzáadott aszútól és fenyőmagtól lesz igazán különleges.

Hozzávalók a halhoz:

  • 60 dkg konyhakész pontyfilé csíkokra vágva
  • 2 egész tojás
  • 1 ek. tej
  • 2 ek. durvára tört fenyőmag
  • mogyoróolaj a sütéshez (napraforgóolajjal is helyettesíthető)
  • Hozzávalók a salátához:

  • 12 datolyaparadicsom
  • 4 marék zsenge spenót
  • 1 ek. Tokaji Aszú-borecet
  • bors
  • Hozzávalók a Tokaji aszús vinai­grette-hez:

  • 1 mk. só
  • 2 ek. Tokaji Aszú-bor­ecet
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 3 ek. mogyoróolaj
  • Elkészítés:

    A felcsíkozott pontyfilét sózzuk, majd gondosan (az irdalások között is) bevonjuk a tejjel simára kevert tojással. Megszórjuk a durvára tört fenyőmaggal és bő, forró (190 fokos) mogyoróolajban hirtelen ropogósra sütjük. A bundázott halcsíkokat bőrével felfelé tegyük először az olajba, így szépen kinyílnak az irdalások mentén, mint a rózsa.

    Amint minden oldalán aranybarnára sültek a haldarabok, papírtörlőre szedjük. Ha nem pontyfilét vásárolunk, akkor a halszeleteket mi magunk irdaljuk be, vigyázva arra, hogy a bőrét ne vágjuk át! Majd az irdalással egy irányban csíkozzuk fel.

    Saláta: Az ecetben oldjuk fel a sót, majd adjuk hozzá az olajat. Kézi habverővel addig keverjük, míg a mártás kivilágosodik és krémessé válik. A paradicsomokat vágjuk ketté, enyhén sózzuk, borsozzuk, és locsoljuk meg borecettel. A zsenge spenótleveleket locsoljuk meg vinaigrette-tel és forgassuk át. A paradicsomdarabokból készítsünk alapot, erre halmozzuk a spenótleveleket. A ropogós pontyrózsákat helyezzük a saláta mellé és tálaljuk.

    - Hugya Sándorné, Legyesbénye -

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!