DVTK

2020.05.30. 11:30

Hetvenhét, magyar, de nem népmese

A koronavírus miatti szünet után ismét pályára lép a DVTK NB I-es labdarúgócsapata.

Berecz Csaba

Miskolc 20200307 Labdarúgás 2020 NBI NB1 OTP Bank Liga Diósgyõr DVTK Újpest UTE Fotó Földi Imre Nemzeti Sport

Forrás: Földi Imre/NS

Fotó: Földi Imre

 

A labdarúgó NB I, a 26. fordulóval ezen a hét végén folytatódik. A sorozatban érdekelt két Borsod megyei csapat, a koronavírus miatt félbeszakadt bajnokság folytatásában, ma 19.00-tól a Diósgyőri stadionban csap össze. A Diósgyőri VTK – Mezőkövesd Zsóry FC találkozó a korábbi tervektől eltérően nem zárt kapus lesz, ugyanis a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a rendező kluboknak lehetőségük van arra, hogy a stadionok kb. egynegyedének ülőhelyeire nézőket engedjenek be.

A Kövesdről

A mai összecsapás két résztvevője közül az évad újraindítása után a kövesdieknek nem ez lesz az első mérkőzésük, ugyanis a sárga-kékek a múlt héten szombaton, és ezen a héten kedden Magyar Kupa elődöntőt vívtak, a Mol Fehérvár FC ellen, és sikerrel vették az akadályt. Kuttor Attila vezetőedző együttese ennek köszönhetően a jövő hét szerdai MK-fináléra, a Budapest Honvéd elleni összecsapásra is készül, készülhet, és nagy kérdés, hogy milyen összeállításban lépnek ma pályára Diósgyőrben.

– Arra számítunk, hogy a lehető legjobb összetételű kövesdi csapat látogat hozzánk – jelentette ki Feczkó Tamás, a Diósgyőri VTK vezetőedzője. – Megyei rangadó következik, ellenfelünk két minőségi sort is ki tud állítani, és biztos vagyok benne, hogy akik pályára lépnek náluk, azok azon lesznek, hogy bebizonyítsák, a szerdai kupadöntőben számíthat rájuk Kuttor Attila vezetőedző. Úgyhogy biztosan nem B-csapatot játszatnak ellenük. Nincs is nekik ilyen, mert sok jó minőségű futballista van a keretükben.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyennek látta a szünet után visszatérő Kövesdet a diósgyőriek szakvezetője.

– A Mezőkövesd a Mol Fehérvár FC elleni kupameccseken azt mutatta, hogy ugyanolyan jó csapat, mint eddig volt. A játékuk azt üzente, hogy nem véletlenül állnak a labdarúgó NB I-ben a harmadik helyen, és, hogy nem véletlenül jutottak be a Magyar Kupa döntőjébe, és, hogy formájuk alapján ők az esélyesei a Honvéd elleni finálénak – felelte a diósgyőri szakvezető, aki arra a kérdésre, hogy van-e, és ha igen, akkor mekkora a jelentősége annak, hogy a Kövesd két mérkőzéssel a lábában érkezik-e erre az összecsapásra, amire így felelt Feczkó Tamás: – Számukra előny, hogy már két meccsen túl vannak, hiszen mérkőzésből érkeznek, meccsterhelést kaptak, és nem mellékesen pozitív élmények érték őket.

A 77

A Kövesddel szemben a DVTK-nak ez lesz az újraindítást követően az első tétmérkőzése. A piros-fehérek legutóbb március 14-én játszottak bajnokit, és 77 nap elteltével folytatják a küzdelmeket. A Diósgyőr játszott ugyan két ellenféllel három edzőmeccset, de a Budapest Honvéd elleni 2x60 perces csatákat ugyanúgy elveszítették, mint a múlt hét végén a Kisvárda MG elleni két hazai találkozót. A vereségeknél sokkal hervasztóbb az, hogy ezeken a találkozókon a piros-fehérek keretének több tagja sem volt bevethető állapotban, illetve, hogy a Kisvárda elleni meccsen két labdarúgót is le kellett cserélni sérülés miatt.

– Sajnos, a sérülések a sport velejárói, mint minden csapatnál, így nálunk is előfordulnak, ennek élettani okai vannak. A 77 napos kihagyás nagyon hosszú idő, ebben az időszakban eleinte egyéni edzésekkel igyekeztünk megőrizni a játékosok fizikai állapotát, de ez nagyon más típusú program volt, mint amihez a labdarúgók hozzászoktak – mondta Feczkó Tamás, aki arra a kérdésre, hogy a múlt héten sérülése miatt hiányzó Karan, Shestakov, Tabakovic, Adukor négyesből, illetve az edzőmeccsek közben, idő előtt lecserélt Brkovic és Cortés közül kire nem számíthat, így felelt: – Karanra biztosan nem. A többiek más kategóriába tartoznak, ami nem jelenti azt, hogy mindegyikük vállalni tudja majd a játékot.

Lehetne könnyebb is

Azt is megkérdeztük a diósgyőri szakvezetőtől, hogy milyen bajnokira számít, mit vár csapatától a megyei összecsapáson.

– Nagyon nehéz mérkőzés lesz, nem csak azért, mert ez egy borsodi rangadó, hanem azért is, mert egy jó csapat látogat hozzánk. Hetvenhét nap után el tudtam volna képzelni ennél könnyebb mérkőzést is, de mindentől függetlenül, a saját stadionunkban, a szurkolótáborunk előtt nem lehet más célunk, mint a győzelem megszerzése – jelentette ki Feczkó Tamás, aki arra a kérdésre, hogy mennyi esélye van annak, hogy ott tudják folytatni, ahol a koronavírus veszély felbukkanása előtt tartottak, és lehet-e esélyük annak elérésére, amiről sokan álmodoztak a szünetben a tabellát nézve, hogy ismét kilépjen a nemzetközi kupaporondra a DVTK, a vezetőedző így felelt: – Szerintem egyik csapat sem lesz olyan fizikai állapotban, mint március 14-e előtt volt. Mi nagy utat jártunk be, amikor átvettem a csapat irányítását 3 ponttal az utolsó helyen állt a csapat. Akkor az volt a cél, hogy középcsapattá váljon a Diósgyőr. Ez azóta nem változott, és szerintem tavaly szeptember elején mindenki látatlanban elfogadta volna, hogy 8 fordulóval a bajnokság hajrája előtt az 5. helyen álljon a csapat. Szerencsére nem voltunk láthatatlanok, a szurkolóknak szereztünk néhány kellemes estét, mire ide eljutottunk. Tudjuk, hogy mi van mögöttünk, és inkább az előttünk lévőket figyeljük.


Várható kezdőcsapat

A DVTK várható kezdőcsapata: Danilovic – Shestakov, Polgár, Brkovic vagy Vági, Memolla – Iszlai – Hasani, Márkvárt, Molnár G., Kiss T. – Ivanovski.


Múltidézés

A két megyei együttesnek ez lesz a 14. egymás elleni összecsapása az élvonalban. Az összesített mérleg szerint a dél-borsodiak állnak jobban, eddig ötször ők nyertek, szemben a diósgyőriek négy sikerével (négyszer döntetlenre végeztek a felek). A DVTK pályaválasztóként, a 7 bajnoki közül ugyanannyit nyert meg, mint amennyit a Mezőkövesd Zsóry FC vendégként, ám a piros-fehérek csak egyszer győztek Diósgyőrben, a legelső találkozón, 2013. október 10-én, 5-0-ra. Ugyanis a másik, Kövesd elleni sikerüket albérletben, a Diósgyőri stadion felújítása miatt, a Debrecenben megrendezett találkozón érték el, a 2017/18-as évadban (2-1 lett akkor az eredmény). A sárga-kékek két miskolci győzelmüket egyaránt az új Diósgyőri stadionban érték el: 2018. május 5-én a létesítmény avatóján nyertek 1-0-ra, majd a két csapat legutóbbi, Andrássy úti bajnokiján, tavaly augusztusban 3-0-s kövesdi győzelem született. Azóta egyszer már találkozott egymással a két együttes, 2019. december 7-én, a DVTK Kövesden törlesztett a háromgólos vereségért, 1-0-ra nyerve a megyei rangadót.

(A borítóképen: A DVTK (pirosban) legutóbb március 7-én játszott tétmérkőzést Diósgyőrben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!