Nyugdíjas évek

2020.12.04. 17:30

Így kerülhet a kisnyugdíjas idősotthonba

Olvasónk kért segítséget, mert szerinte szerény bevétele miatt nem veszik fel egyik otthonba sem.

Hegyi Erika

Forrás: shutterstock

Több betegséggel küzdő, 74 éves olvasó fordult az Észak-Magyarországhoz. Elmesélte, hogy egy kistelepülésen lakik egyedül, de szeretne idősotthonba költözni, mert már alig tudja magát ellátni, a gyerekei pedig a fővárosban élnek szerény körülmények között. Érdeklődött néhány idősotthonban, de mindenütt azt mondták neki, hogy kevés a nyugdíja ahhoz, hogy felvegyék. Utánajártunk, hol kaphatnak segítséget a szerény bevétellel rendelkező nyugdíjasok.

Van térítési díj

Több megyénkbeli intézetben érdeklődtünk, és a következőket tudtuk meg: hazánkban különböző fenntartású idősotthonok működnek. Vannak államiak, önkormányzatiak, egyháziak és magánotthonok is, de a szociális törvény minden intézményre vonatkozik. Első lépésben az idős embernek vagy hozzátartozójának kérelmet kell benyújtania a kiválasztott intézménybe, a kérelem benyújtásának azonban nem feltétele, hogy az érintettnek mennyi a nyugdíja. Az otthonban természetesen térítési díjat kell fizetni, de az önkormányzati, az állami és az egyházi intézményekben általában ez alacsonyabb, mint a magánintézményekben. Az azonban törvény által szabályozott, hogy térítési díj céljából csak a jövedelem (például nyugdíj) maximum 80 százaléka vehető el a kérelmezőtől. Ha a térítési díj nem jön ki ennyiből, az önkormányzati intézmények akkor is felveszik a rászoruló idős embert.

Az első lépés tehát az legyen, hogy a rászoruló vagy annak hozzátartozói adjanak be kérelmet a kiválasztott intézménybe. Ezt követi az előgondozás folyamata, amikor a szociális munkatársak felmérik a kérelmező körülményeit, anyagi helyzetét, egészségügyi és mentális állapotát. Ha kevés a nyugdíja, akkor szóba kerülhet például a szülőtartás jogi intézménye is, azaz hogy a gyermekei hozzá tudnak-e járulni a térítési díj kiegészítéséhez. Ha ez nem lehetséges, indokolt esetben akkor is felveszik az illetőt az otthonba, és a térítési díjat saját költségvetésükből egészítik ki.

Nem kizáró ok

A magánotthonokban azonban más lehet a helyzet. Ugyan itt is csak a nyugdíj 80 százalékát kérhetik el térítési díjra, de ha az nem éri el a kellő összeget, és nincs fedezet a kiegészítésre, előfordulhat, hogy eredménytelen lesz az elhelyezési folyamat. Ezek az intézmények saját maguk állapítják meg a bekerülés pontos feltételeit, természetesen a rájuk vonatkozó jogszabályok betartása mellett. Az önkormányzati idősotthonokban azonban nem lehet kizáró ok az alacsony nyugdíj.

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménynek (MESZEGYI) három otthona működik Miskolcon, ezekben 81-93 ezer forint a havi térítési díj. A kisebb létszámú intézményben magasabb a fizetendő összeg, jellemzően itt jobb egészségügyi állapotú ellátottak laknak. Várólista azonban szinte minden intézményben van. A megyeszékhelyen az Őszi Napsugár Otthonban körülbelül 1 év, az Aranykor és a Szent Hedvig Otthonban pedig több, akár 2-3 év is lehet.

A szakemberek azt tanácsolják olvasónknak és a hozzá hasonló, egyedül maradt idős embereknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot településük család- és gyermekjóléti szolgálatával vagy az önkormányzat szociális munkatársával. Ők adhatnak tanácsot, segíthetnek, hogy melyik otthonba érdemes jelentkezni, és közreműködhetnek a kérelem kinyomtatásában, majd kitöltésében is, minden olyan esetben, ahol a családtagok segítsége nem biztosított. Végső esetben a háziorvoshoz is fordulhat az idős ember. Előfordul, hogy az orvos hívja fel valamelyik idősotthont, mert páciensének elhelyezésre van szüksége.

Gondoljunk a jövőre!

Megtudtuk, hazánkban az a jellemző, hogy nem gondolnak az emberek időben a jövőre. Amikor valaki leesik a lábáról, a hozzátartozók akkor kezdenek a megoldási lehetőségeken gondolkodni. Pedig az időskor kezdetén érdemes az állapotváltozást figyelembe véve mielőbb kérelmet benyújtani a kiválasztott otthonba. Amikor a kérelmező sorra kerül, de még nem igényli a szolgáltatást, kérheti a beköltözés elhalasztását, ilyenkor a várólista végére sorolják, de továbbra is fenntarthatja az igényét. Ha viszont hirtelen leromlik az állapota, sürgősségi kérelmet nyújthat be, és ha az orvos is alátámasztja egészségi állapotváltozását, akkor felvételt nyerhet korábbi időpontban.

(A borítóképen: Hazánkban különböző fenntartású idősotthonok működnek (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!