ingatlanpiac

2020.07.02. 14:00

Nincs sok üzlet, pedig nagy a kereslet

Van kereslet, de még sincs sok üzlet az ingatlanpiacon. Az új lakások drágák.

Apagyi Beáta, Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Nagyon gyorsan felélénkült a kereslet a lakáspiacon, az eladói oldal pedig lépéskényszerbe kerül – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Hazánk vezető ingatlanportálja az eladó lakóingatlanok iránt idén lefuttatott több mint nyolcvanmillió darab keresés és több mint kétmillió érdeklődés alapján vizsgálta a kereslet alakulását.

A kereslet látványos erősödése ellenére azonban nem születik több adásvétel. Ennek hátterében az áll, hogy az eladók nem alkalmazkodtak a piaci trendhez, azaz sok a túlárazott lakás. Az elemzésből az is kiderül, hogy a kereslet élénkülése ellenére még korai lenne azt mondani, hogy a járványhatás véget ért, a gazdaság újraindulásától, a munkanélküliség és a fizetések alakulásától nagyban függ, hogy a lakáspiacon milyen hetek, hónapok várhatóak.

Drága és olcsó

Tavaly nyáron jelentek meg a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapírok, ezzel együtt a befektetők érdeklődése elfordult a lakáspiacról, tartják a szakemberek.

A napokban jelent meg egy értékelés azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakul az új lakások négyzetméterára az egyes megyeszékhelyeken. A legmagasabb és

a legalacsonyabb árak között nagyjából kétszeres a különbség. Miskolc a 16. helyen áll. A legdrágábban pedig Debrecenben lehet új építésű lakást venni a felmérés szerint.

A felmérés szerint a megyei jogú városokban összesen 325 projektben 9200 lakás épül, melyből közel 4500 lakás még nem talált gazdára.

– Mi azt tapasztaljuk, hogy főleg a jobb minőségű családi házak beindultak – mondta el Hausel László, a Gamma Bróker értékbecslője. Sokan igénybe akarják venni a csokot. A régebbi panel- és téglaépítésű lakások visszaestek, az áralku is jobban tud érvényesülni. Az új lakások piacán mérsékelt a kínálat, 450–550 ezer forintos négyzetméteráron mennek a lakások. Több helyszínen vannak kisebb társasházi építkezések Miskolcon, például Miskolctapolcán és a Martinkertvárosban is. A közlekedési tilalom idején volt egy visszafogottabb, inkább online kapcsolattartás az ügyfelekkel. Ezt követi a mostani pörgés. A használt lakások esetében is ki tud alakulni egy akár 400 ezer forint körüli ár.

A legjobb hónap

Szabó Géza a Borsod Ingatlantól kifejtette: a járványhelyzet kialakulásakor két-három hétre megállt a piac, elbizonytalanodtak az emberek, ám utána elmúltak a kétségek, megtanultak a helyzettel együtt élni, és náluk például az elmúlt öt év legerősebb hónapját zárták.

A tulajdonosok elképzelése és a vevők kívánsága viszonylag nehezen találkozik, de ha van üzletkötési szándék, létrejön az üzlet, igaz, adott esetben akár kétmillió forintos árkülönbözettel is – fogalmazta meg a szakember.

Az OTP Ingatlanpont munkatársa elmondta, hogy a koronavírus megjelenése nem könnyítette meg az ingatlanpiacon dolgozók helyzetét. Maximálisan érezhető volt, hogy visszafogottabbá vált a kereslet a kínált ingatlanok iránt. Ami bizonyossá vált, hogy sok esetben az árak nincsenek arányban az értékkel. A legtöbb helyzetben az határozza meg az ingatlanok árait, hogy mennyi az a maximum összeg, amit a vásárló egy adott ingatlantípusért kíván adni. Azt tapasztalják, hogy jelentős áremelkedés vette kezdetét, amely nagyban csökkenti a vásárlói kedvet – tájékoztatott a szakember.

Sokáig keresték a lakásukat

Ágnesnek és férjének nem volt sok tapasztalata az ingatlanvásárlás területén. Amikor megadatott számukra a lehetőség, biztosak voltak benne, hogy Miskolcon szeretnének hosszú távon letelepedni, hiszen ide köti őket a családjaik és a munkájuk.

– Az elsődleges szempont az volt, hogy a belvárostól távolabb eső helyen keressünk eladó lakást. Tudtuk, hogy a külterületeken olcsóbbak

az ingatlanok – mondták, hozzátéve, hogy nem ragaszkodtak új építésű ingatlanhoz.

– Inkább a zöldövezet volt elsődleges, néztük azt is, hogy kedvezőbbek legyenek a parkolási lehetőségek. Kezdetben az interneten nézelődtünk, és az ötvenöt négyzetméternél nagyobb lakásokat preferáltuk. Fontos volt, hogy nagy konyhánk legyen; a férjem asztmás, így csak a téglaépítésűek jöhettek szóba.

Az ügyintézés sem volt egy sétagalopp, nem volt átlátható a rendszer, és mi sem kaptunk megfelelő tájékoztatást. Ha valaki nem figyel oda rendesen a részletekre, komoly összegekkel megcsappanhat a családi büdzsé – mesélték tapasztalatukat.

Megtudtuk, hogy első lakásvásárlóként az esetükben egy pénzügyi tanácsadó segített, hogy átlássák a részleteket. – Sokszor azt tapasztaltuk, hogy az ingatlanügynökök sem könnyítették meg a helyzetünket, hiába vettük volna igénybe a segítségüket, úgy éreztük, hogy még ők maguk sincsenek azzal tisztában, hogy mit is akarnak eladni az érdeklődőknek. – A legtöbb kérdésükre vagy nem kaptak választ, vagy ami még rosszabb volt, helytelenül tájékoztatták őket.

Ágnes és a férje az Észak-Magyarországnak azt is megjegyezte, hogy tisztában voltak azzal, hogy egy-egy ügynök nem ismerhette az összes lakás paramétereit, de sok esetben a felkészültség teljes hiánya tükröződött vissza a kínált ingatlanok megtekintésekor. Úgy foglalták össze tapasztalataikat, hogy esetükben sem volt egyszerű a végső üzlet megkötése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!