Friss hírek

2008.11.21. 14:38

Igyekeznek helyreállítani a kisebbségek bizalmát a szerbiai rendőrség iránt

<p>Arra kívánják ösztönözni a vajdasági nemzeti kisebbségek soraiból kikerülő fiatalokat, hogy minél nagyobb számban menjenek rendőrnek - derült ki Egeresi Sándornak, a tartományi parlament elnökének és Ivica Dacsics belügyminiszternek csütörtöki belgrádi tárgyalásairól kiadott közleményből.</p>

Szerbiában ugyanis gondot jelent, hogy a rendőrség tagjai között elenyészően kevés a kisebbségi. A nagyobb bizalom érdekében ezen kívánnának változtatni. Nincs rá hivatalos adat, de úgy tartják, hogy arányszámban a magyarok részéről nyilvánul meg a legkisebb érdeklődés a rendőrségi és a katonai pálya iránt.

A tervek szerint a rendőrakadémián bevezetik a Vajdaságban hivatalos használatban levő nyelvek - köztük a magyar - oktatását, ugyanakkor nyelvtanfolyamokat szerveznek azon rendőrök számára is, akik nemzetiségileg vegyes településeken teljesítenek szolgálatot.

Egeresi Szerbia és Vajdaság együttműködését szorgalmazta e téren, ami a belügyminiszter részéről fogadókészségre talált. Decemberben folytatják a megbeszéléseket, ezúttal Újvidéken. Olyan stratégiát dolgoznának ki, amelynek célja a "nemzetek közötti viszonyokat megbontó jelenségek megelőzése".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!