Álláskeresés

7 órája

Állásbörze a Miskolci Egyetemen: munkát kínáltak, állást találtak

Tizenhat kiállító várta az álláskeresőket, pályát és szakmát választókat egyaránt. Állásbörze volt a Miskolci Egyetemen, ami minden évben nagy siker az Észak-Magyarország napilap és a Boon.hu szervezésében.

Galambos Eszter

A Miskolci Egyetem főépületében kapott helyet az állásbörze

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Állásbörze volt a Miskolci Egyetem főépületében  szeptember 19-én. Az Észak-Magyarország állásbörzéjén személyesen találkozhattak egymással a munkavállalók és a leendő munkáltatóik. A kötetlenebb hangulat lehetőséget adott arra, hogy az érdeklődő álláskeresők több és részletesebb információt kapjanak egy-egy betöltetlen munkakör elvárásairól. Tizenhat standhoz mehettek oda a munkát keresők, ahol is munkaerő-közvetítők, multinacionális vállalatok, kisebb és nagyobb cégek, pénzintézet illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzati Hivatal és NAV Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei Adó- és Vámigazgatósága is kínálta állásait.

állásbörze
Állásbörze az egyetemen. Sokan érkeztek
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Állásbörze: ahol a munkaerőpiaci kereslet és kínálat találkozhat

A rendezvény megnyitóján elsőként dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye főispánja köszöntötte a résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormánya, a kormányhivatalok és a gazdasági élet szereplői minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a munkaerőpiaci kereslet és kínálat találkozzon, erre kiváló fórum ez az állásbörze is. Dr. Alakszai Zoltán beszédében kitért arra is, hogy ezen az alkalmon, két minőségben is képviselteti magát a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal. 

Egyrészt jelen van mint az álláskeresők elhelyezkedését támogató foglalkoztatási hatóság, másrészt mint a vármegye gazdasági életében résztvevő munkaadókkal szoros kapcsolatot tartó, részükre munkaerőt közvetítő, munkaerőpiaci támogatást nyújtó szervezet. Majd hozzátette: „A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalban hiszünk benne, hogy a munka tartást, önbecsülést ad az embereknek, a „munka nemesít”, ahogy a régi bölcsesség tartja. A siker mindig a munka eredménye.”

A munkahelyek megőrzése kiemelt feladat

Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében megköszönte az Észak-Magyarország vármegyei napilap szervező munkáját. Hangsúlyozta, hogy a vármegye önkormányzatának egyik legfontosabb célja volt az elmúlt öt évben, hogy megőrizze a munkahelyeket, hogy újakat hozzon létre, hogy minden olyan tevékenységet támogasson, ami munkát ad a vármegyében élőknek. 

Az első paktum eredményei önmagukért beszélnek, hiszen 8500 fő képzési, munkabér vagy munkába járási támogatásához és több mint 6000 munkahely megtartásához járult hozzá a vármegyében. A sikerekhez azonban hozzájárultak azok a vállalatok is, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét választották, akik itt vannak az állásbörzén, hiszen szükségük van a jól képzett munkaerőre.

„Családbarát fejlesztések és a gazdaság tovább erősítése. Meggyőződésem, hogy ez a jó irány, az egyetlen út a siker felé. Ezért megígérhetem, hogy a következő öt évben is kiemelten kezeljük majd ezt a területet.” - tette hozzá az elnök.

Folyamatos fejlesztések a Miskolci Egyetemen

Prof. Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese beszédében kitért arra, hogy a Miskolci Egyetem biztosítja a helyszínét a rendezvénynek és örömmel teszi ezt, hiszen számukra a céges kapcsolatok és a külső kapcsolatok nagyon fontosak. Hozzátette, hogy a Miskolci Egyetem is folyamatosan dolgozik azért, hogy a városnak, a térségnek, a vármegyének a megtartó ereje növekedjen: oktatási, kutatás-fejlesztési és egyéb programokkal. 

Az általános rektorhelyettes beszédében kitért arra is, hogy látható, hogy a Miskolci Egyetem folyamatosan megújul, ez az idei évben még inkább látványos volt, hiszen több mint harminc milliárd forint értékű beruházás zajlott a campus területén. Majd kitért az állásbörzék jelentőségére is:

„Az állásbörzén kiállító cégek közül nagyon sokan a Miskolci Egyetemnek stratégiai partnerei jelenleg is, különböző pályázatok eredményeképpen. Nagyon örülünk annak, hogy az Észak-Magyarország állásbörzéje itt jött létre és ennek a mai programnak helyszínt adhatunk, de hasonló fontosságúnak tartjuk a KarrierFeszt elnevezésű rendezvényünket is. Ez a Miskolci Egyetem állásbörzéje, ahol kifejezetten a saját hallgatóinkra koncentrálunk.”

A siker kulcsa, hogy egymásra találjanak munkaadók és munkavállalók 

Csákó Attila, az Észak-Magyarország napilap és a Boon.hu főszerkesztője, az esemény szervezője örömét fejezte ki, hogy mind kiállítók, mind a fórumra kilátogatók szép számmal vannak jelen. Majd hozzátette, egy ilyen rendezvény azért lehet sikeres, mert Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye egyik fő célpontja a befektetéseknek, tehát az újonnan érkező cégek igénylik a munkáskezeket és a szürkeállományt, a szakembereket, másfelől a már itt tevékenykedő vállalatok jó része bővíti a termelését. A munkavállalók oldaláról pedig vannak, akik kedvezőbb feltételek vagy magasabb bérek miatt váltani szeretnének, mások pedig most lépnek be a munkaerőpiacra, legyenek pályakezdők vagy a munkanélküliek világából érkezők.

Majd végezetül a főszerkesztő hangsúlyozta:

„Az, hogy az állást kínálok és keresők egymásra találjanak mindkét oldal és a nemzetgazdaság, tehát az ország érdeke is. Mint a vármegye meghatározó napilapja, az Észak-Magyarország, és meghatározó portálja a Boon.hu ezért is tartjuk fontosnak, hogy platformot adjunk erre a találkozóra.”

A látogatók többféle szempont alapján keresgéltek 

A rendezvény látogatói más-más motivációval érkeztek a programra. Beszéltünk kisgyermekes anyukával, akinek a rugalmasság volt a fő szempont, de többen voltak akik pályamódosításban törték a fejüket.

Jurácsik Alexandra ovis gyermekével látogatott ki az állásbörzére. Gyes-ről szeretne visszatérni a munka világába. Alexandra nem szeretne visszamenni oda ahol eddig dolgozott, olyan munkát keresne, ami 7 órától 16 óráig tart. Kislánya ovis lesz, nagyobb lánya iskolás, így tudja megoldani a gyermekek felügyeletét. A call-centeres munka is közel állna hozzá, mert ott rugalmas munkaidőt kínáltak neki, de bármit szívesen elvégez. Ami fontos számára, hogy családbarát munkahelye legyen és összetartó, segítőkész csapatba dolgozhasson.

Király Dóra barátaival látogatott ki a rendezvényre. A 23 éves lány váltani szeretne. A szándékairól a főnökei tudnak, mert nem biztos, hogy tovább tudják foglalkoztatni. Vendéglátásban dolgozik, pultos, barista, felszolgáló munkakörben. Nagyon szeretne váltani, mert marketing végzettsége is van és ebben is kipróbálná magát. Három céget keresett fel, de eddig nem járt sikerrel, hiszen főleg vezetői munkakörökben keresnek embert. A legfontosabb számára egy olyan munkahely, ahol jó, összetartó közösség és az elfogadható fizetés várja.

György Róbert jelenleg regisztrált munkanélküli, ezért érdeklődéssel várta az állásbörzét. Az első szakmájában szeretne elhelyezkedni ami szakács, de a konyhai kisegítői munkakör is érdekelné. Vagyonőrként dolgozott sokáig, de belefáradt és most váltani szeretne. Azért jött ki az állásbörzére, hogy körülnézzen, feltérképezze a lehetőségeket. Olyan munkahelyet szeretne, ahova szívesen bejár, jó a közösség és az érdeklődésének megfelelő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában