Hajdú-Bihar

2007.12.14. 11:34

Gyermekgyógyász kapta a kitüntetést

<p>Debrecen – A professzor hibás géneket cserélt ki immunhiányos betegségekben. A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést ünnepélyes keretek között ma adták át a Debreceni Egyetemen. <dia width="850" height="630" alt="Gyermekgyógyász kapta a kitüntetést 2007.12.14."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyermekgy_gy_sz_kapta_a_kit_ntet_st_2007_12/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Gyermekgyógyász kapta a kitüntetést 2007.12.14." /></a></dia></p>

Alain Fischer egyetemi tanár, a párizsi Descartes Egyetem gyermekgyógyász immunológus professzora, Európa élenjáró immundeficiencia diagnosztikai, terápiás és kutató központjának vezetője, a Francia Tudományos Akadémia tagja, a Pasteur Intézet elnökhelyettese, a nemzetközileg elismert Descartes díj kitüntetettje kapta.

Alain Fischer és munkatársai eredményei igazi áttörést hoztak. 10, súlyos immunhiány betegségben szenvedő csecsemő csontvelői őssejtjeibe, laboratóriumi körülmények között, vírusvektor segítségével, normális géneket jutattak be, majd az ily módon „genetikailag módosított” őssejteket visszaadták a betegeknek.

Fischer és munkatársai eredményei nyomán, több, más immunhiány betegségben kezdődtek el vizsgálatok.

További hírek: http://egyetem.haon.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!