Piaci lehetőségek

1 órája

Magyarország a kereskedelempolitikában a semlegesség híve

Magyarország a kereskedelempolitikai semlegesség híveként ellenzi a világ gazdasági blokkosodását, hiszen a fejlődés útját épp a megosztottság enyhítése jelentené – mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, az Európai kereskedelem napja alkalmából tartott rendezvényen.

MW

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a 20. Európai Kereskedelem Napja rendezvényen

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak komoly károkat okoz a kereskedelmi hidegháború, a megosztottságnak ezért sem lenne szabad teret engedni. A tárcavezető elhibázott intézkedésnek nevezte a kínai elektromos autók behozatalát sújtó uniós védővámot is, ehelyett a keleti és a nyugati tőke együttműködését sürgette a rendezvényen. 

Belföldön arra kell törekedni, hogy a kiskereskedelemben a magyar tulajdonú üzletláncok részesedése, a kínálatban pedig a magyar áru aránya emelkedjen, elérve azt a szintet, ami a nyugati államokban megszokott a helyi termékeknél

– tette hozzá.

A miniszter visszautasította, hogy egyes piaci szereplők bírálják a kormány intézkedéseit, hiszen az árstop vagy a kötelező akciózás bevezetése kellett az infláció letöréséhez. 

A kereskedelmi láncoknak inkább a fogyasztók hatékony kiszolgálása a feladata, és szerencsére egyre többen értik meg, hogy érdemes a versenyre összpontosítaniuk

– fogalmazott. Nagy Márton szerint a piaci lehetőségekre azért is érdemes figyelni, mert 

a kiskereskedelem egyértelműen lendületbe jött, különösen az élelmiszerek forgalma nő jelentősen, és a kedvező folyamatok várhatóan nem törnek meg a következő hónapokban sem.

Hozzátette, hogy az infláció elszabadulásától nem kell tartani, mert a kormány a gazdaság fejlődése mellett a pénzromlást befolyásoló körülményeket is figyelemmel kíséri. A kereskedőknek a fogyasztói hangulat helyett inkább a fogyasztói szokások változása okozhat gondot, a fiatalok ugyanis már az online világban nőttek föl. 

Az internetes értékesítésre szintén lehetőségként érdemes tekinteni, hiszen még több terméket és még nagyobb versenyt hoz a piacra

– mondta Nagy Márton. Egyúttal bejelentette, hogy 

januárban megkezdi működését a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH), amely a hagyományos fogyasztóvédelmi feladatokon túl szerepet vállal majd a kereskedelempolitika szakmai támogatásában,

 és lesznek olyan tevékenységei is, például az élelmiszer-biztonsági felügyelet és laborvizsgálatok, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) vesz át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában