Rajongóból

2024.07.17. 07:00

Így kell megszerezni egy híres együttes menedzseri pozícióját

Az Edda Művek neve hallatán szinte mindenki fülében felcsendül néhány ikonikus dallam. Pataky Attila, a zenekar, a kísérők, a menedzsment családként dolgozik együtt. De hogyan kerül valaki ebbe a családba? Wernke Ádám, a zenekar PR-menedzsere elmesélte a boon.hu számára, hogyan lett rajongóból menedzser és jó barát.

Gárdonyi Edina

Wernke Ádám az Edda rockegyüttes PR-manager

Fotó: Vajda János

„Egy ez a tábor” – szól az Edda szlogenje, akik a rajongókkal is közvetlen kapcsolatot ápolnak. Nem telhet el úgy koncert, hogy Pataky Attila ne menjen le a közönségéhez aláírni, váltani pár szót vagy fotózkodni. Ez a közvetlenség, hitvallásuk, hogy szeretetet adnak és kapnak, viszi őket előre nap mint nap. Wernke Ádám, az Edda Művek PR-menedzsere kérdésünkre elmesélte, hogy az Edda zenéjével való találkozása gyerekkorára vezethető vissza. Már egy évtizede létezett az Edda, amikor ő született. Nagyon fiatalon megismerte az együttes dalait. 

A szüleimen keresztül találkoztam először a zenéjükkel. Mint a legtöbb magyar családban, nálunk is Edda szólt. A nővérem nagy Edda-rajongó volt, ami rám is hatott 

– mesélte.

Kamaszkorában Edda-dalokat is énekelt

Volt zenekarom, ahol feldolgozásokat, így Edda-dalokat is játszottunk. Amikor csatlakoztam a csapathoz, megmutattam ezeket Pataky Attilának. Attila nevetve mondta, hogy miért hagytam abba a zenélést, hiszen nagyon jó hangom van.

Ádám zenekara először Precedens, később pedig Túlélők néven létezett. 

A kilencvenes évek tuc-tuc zenéjének hatására választottuk ez utóbbi nevet, mert úgy éreztük, mi képviseljük az élő zene varázsát és mi vagyunk a rockzene túlélői. Klubszinten zenéltünk, de aztán mindenki továbbment főiskolára, egyetemre, és a zenekar befuccsolt

 – magyarázta. 

A nagy találkozás a munkája révén sikerült

Mint minden rajongó, én is arról álmodtam, hogy egyszer találkozhatok Pataky Attilával. 

Ádám személyes találkozása a zenekarral körülbelül tíz éve, a munkája révén történt.

Fesztiválokat, céges rendezvényeket szerveztem. Az egyik ilyen alkalommal Pataky Attilát kérték fel sztárvendégnek, és akkor vettem fel a kapcsolatot Gönczi Tündével, a zenekar menedzserével. Tünde huszonöt éve a turnémenedzser és irodavezető az Eddában. A munkámon keresztül ismerkedhettem meg vele, és már akkor kialakult egy nagyon jó kapcsolat. 

Lelki társak vagyunk

Valahogy egymásra találtunk Attilával, lelki társak vagyunk.

A menedzsmentbe nem kerestek senkit, egyszerűen kialakult a jó kapcsolat. A közösségi média berobbanásával egyre több lett a mindennapi feladat a zenekar körül. A beszélgetések során kiderült, hogy a végzettsége, szakmai tapasztalata, az az emberi kapcsolat, ami kialakult közöttük, előnyére válna a zenekarnak. Amikor megkérdezték, hogy lenne-e kedve csatlakozni hozzájuk, azonnal érezte, hogy igent fog mondani:

Színészkedtem egy kicsit, és egy napot kértem gondolkodni, de már akkor tudtam, hogy el fogom vállalni

 – mondta nevetve.

Már egy éve a csapat tagja

Ádám egy éve dolgozik a zenekarral. Tavaly nyáron a gárdonyi koncertnél már segített a szervezésben. 

Augusztus másodikától pedig teljes jogú menedzsment tag lettem. Hárman vagyunk a menedzsmentben: Attila, Tünde és én

 – mondta. Véleménye szerint könnyebbség, hogy míg egy PR-marketingesnek az a feladata, hogy egy szervezetet vagy céget felemeljen valamilyen szintre, az Edda Művek már ott van a topban, nincs feljebb, szinten tartás van. 

Álmodozunk nagy dolgokról, de igazából már csak zenélni szeretnének. Az életük a zene, szeretetet adnak és kapnak. Nincsenek világmeghódító vágyaik. Azt a szeretetet próbáljuk elfogadtatni mindenkivel, ahogy az Edda Művek a dalokon keresztül szólítja meg az embereket. Az Edda Művek ugyanis Magyarország egyik olyan rockzenekara, amelyhez nincs hasonló. Nincs szükségük celebeskedésre, arra, hogy lefotózzuk a reggelijüket. Hatalmas legendák, és ezt a legendát kell ápolni.

wernke_adam002
 Wernke Ádám 

Együtt az úton

Attila fiának fogadott, nagyon összefonódott a lelkünk. Én most már végigmegyek vele ezen az úton. Úgy tervezem, hogy sodródunk együtt 

fogalmazta meg érzéseit. A jövőbeli terveikről Ádám elárulta, hogy Pataky folyamatosan írja a dalokat, szinte minden hétvégén több koncert is van, tehát mindig vannak feladatok. 

Az Edda dübörög tovább

A szigligeti színházban hamarosan bemutatják A kör című musicalt, ennek kapcsán megkérdeztük a PR-menedzsert, hogy terveznek-e filmet, akár az 50-es évforduló kapcsán:

Nem szerepel a terveink között film. Egy ilyen film elköszönésnek vagy búcsúnak számítana. Az ötvenes turné kapcsán is felmerült többekben, hogy ez búcsúturné, de szó sincs ilyenről. Az Edda dübörög tovább, mert még rengeteg van ebben a zenekarban. Attila életszeretete határtalan, és még sokáig szeretne koncertezni 

– mondta.

Az élet oldalán

Az Edda turnébusza közös munka eredménye. A tervezés Ádám munkája, a szlogent pedig Pataky találta ki:

Mi az élet oldalán állunk!

A Pataky Attilával készült interjúnkat itt olvashatja.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában