boon.hu video

2024.07.11. 17:00

Tudom, honnan jöttem és merre tartok – interjú Pataky Attilával (fotókkal, videóval)

Pataky Attila, az Edda Művek legendás énekese a 73. születésnapja előtt néhány nappal, a zenekar bogácsi koncertje előtt adott interjút lapunknak.

Gárdonyi Edina

Pataky Attila

Fotó: Vajda János

A beszélgetés elején fontosnak tartotta, hogy gratuláljon Miskolc új megválasztott polgármesterének.

Nagyon örülök annak, hogy újra otthon lehetünk – én és a zenekarom is – Miskolcon! Sokat fogunk találkozni a következő öt évben!

Az énekes üzent Tóth-Szántai Józsefnek, az üzenete ebben a cikkben olvasható és látható.

Az Északot körbeadtuk

Miskolcról a mai napig rajongással beszél, soha nem felejtette el a várost, ahonnan elindult a sikerei felé vezető úton. Megkérdeztük tőle, hogy van-e bármilyen emléke az Észak-Magyarország napilapról. 

Az volt az újság. De nem úgy volt ám, hogy mindenki vett egyet, hanem elolvastuk, aztán körbeadtuk.

 

pataki_attila010
Pataky Attila interjú közben  Fotó: Vajda János

Időtállóság és szenvedély

A zenekart öt évtizede mintha pajzs védené, hiszen a zenei piac az elmúlt évtizedekben többször is hatalmasat változott. Számukra mégis állandóak a koncertek, a hatalmas, folyamatosan megújuló rajongótábor, mintha egy pajzs védené őket.

Megmaradt az a kincs, amit úgy hívnak, hogy szenvedély. Ez a szenvedély az, amit megéreznek a dalainkban

– mondta az énekes azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a titka a kortalan sikernek.

Felidézett egy számára nagyon fontos miskolci emléket:

Azért szeretjük az Eddát és téged Attila, mert a dalaitok időtállóak, boldogítanak és életeket változtatnak meg

– ezt egy kislány mondta neki egy aláírás közben. Hozzátette: ez a mondat ettől a kislánytól hatalmas ajándék volt. 

Ez a mi erőnk. A zene és a közönség végtelen szeretete átvisz minden nehézségen.

Unokáktól a nagyszülőkig rajonganak

A koncert előtt a bogácsi rendezvénytéren minden korosztály képviseltette magát. Jellemző kép volt a baráti társaságok mellett a családok jelenléte: unokától a nagyszülőkig mindenki izgatottan várta, hogy Pataky kimenjen aláírni a relikviáikat. Ez egy olyan szokása az énekesnek, ami erősíti a kapcsolatot a táborral: minden koncert előtt lemegy a színpad elé és aláír, beszélget, fotózkodik a rajongókkal. Néhány embert megszólítottunk, és szinte mindenki egyöntetűen annyit mondott, hogy még nagyon sokáig szeretnének koncertekre járni és Edda dalokat hallgatni.

pataki_attila008

Fotó: Vajda János

Tudom, mi a dolgom

A kérdésre, hogy hogyan bírják a tempót, hiszen hetente akár három koncertjük is van határon innen és túl, ezt mondta:

Profik vagyunk, ez nagyon lényeges. Nekem mindig azt jósolgatták haverok meg ismerősök, hogy majd meglátom, hogy ötven év után, amikor ezredszer indulunk Nyíregyháza felé, bármerre, délre, északra, akkor az unalmas lesz. De baromi nagyot tévedtek, mert ma még fontosabb, mint régebben. Ma már tudom, hogy honnan jöttem, miért vagyok itt, merre tartok, mi a dolgom.

Lehetőség és felelősség

Hatalmas lehetőség eddásnak lenni, az Eddában elöl énekelni, és hogy én Pataky Attila lehetek, az lehetek, aki vagyok. Ezzel a lehetőséggel lehet élni, nem élni és visszaélni. Én élni akarok vele mindig, ma este is. A mi dolgunk az, hogy szeretetet adunk és szeretetet kapunk, ami szintén hatalmas dolog ebben a degenerált, félig megbolondult világban. Ezek mind arra ösztönöznek, hogy minden este meg kell felelni, mert a rockzene a pillanat varázsa, és ez a pillanat ma is meglesz, az biztos.

Kikapcsolódás? Az Edda a hobbim, az életem

Arra a kérdésre, hogy hogyan töltődik fel, ezt felelte:

Általában úgy szoktam kikapcsolódni, hogy bemegyek az irodába, ahol a PR-menedzser és a többiek segítenek minket, és álmodjuk, intézzük a következő éveket. Nekem az Edda az életem, a hobbim, nekem ebből nem kell kikapcsolódás.

Bőséges és teljes életet élek

Az Eddán kívül az olvasás segít számára kikapcsolódni:

Az olvasás az egyik nagy mániám gyerekkoromtól, édesanyám megtanított a mesék szeretetére. A mondák, regék világa megvolt, és imádok olvasni. Nagyon érdekel a láthatatlan és a látható világ is. Fantasztikus baráti köröm van. Ez vonatkozik a hétköznapi létezésre és az ünnepekre is. Van az életemnek egy szakrális vonulata is. Bőséges és teljes életet élek.

Hozzátette, hogy folyamatosan írják a dalaikat, és persze megállás nélkül koncerteznek. A jövőben új Edda dalok is várhatók – árulta el Pataky a rajongók számára legjobb hírt.

Ezt üzente olvasóinknak

El ne felejtsétek, az nagyon érvényes, ami a buszunk oldalán a turnéban ott van: mi az élet oldalán állunk, és az életet nem lehet legyőzni. Káoszt lehet teremteni ideig-óráig, de az életet nem lehet legyőzni soha.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában