2024.01.07. 13:45
Finoman elkészítve téli csemege a padlizsán
Mostanra régi rossz hírét elfelejtve már általánosan kedvelt.
Magyarországon csak az 1920-as évektől kezdett terjedni
Fotó: Ádám János
A téli menühöz sokaknál hozzátartozik a padlizsán, amely a fagyok beálltáig terem. A padlizsán Délkelet-Ázsiából származó évelő növény, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették. A Balkánon a XIV–XVII. században jelent meg, de kezdeti – európai – rossz híre után (azt tartották, különféle betegségek okozója) Magyarországon is csak az 1920-as évektől kezdett terjedni – írja a Wikipédia.
Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is. Bokra fajtától függően 40–100 centiméter magas, fásodó szára elágazik. A termés színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete; formája gömbszerű vagy hosszúkás. Környezeti igénye megegyezik a paprikáéval.
Téli csemege: padlizsán
Fotók: Ádám JánosPadlizsánkrém
Hozzávalók: 2 darab nagyobb padlizsán, fél fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál majonéz, só, bors
Elkészítés: A padlizsánkrém elkészítéséhez a padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk, majd egészben 1 óra alatt megsütjük 170 fokra előmelegített sütőben. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, megvárjuk, hogy kissé kihűljön. A héjából kikaparjuk a húst (a magokat kidobjuk), és turmixgépbe tesszük. A lila hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk és a padlizsánhoz adjuk, majd az egészet krémesre összeturmixoljuk. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Amikor egészen kihűlt, hozzákeverjük a majonézt is. Pirítóssal kínáljuk. A majonézt 3 evőkanál olívaolajjal helyettesíthetjük, ha valaki nem szereti, vagy majonéz nélkül szeretné elkészíteni.