Kisállat

2024.08.22. 15:00

Erre kell figyelni egy idősebb macskánál

Tizenkét évesen egy cica már valóságos matuzsálemnek számít, és van néhány dolog, amivel könnyebbé tehetjük kis kedvencünk mindennapjait.

Édes Richárd

Az idősekre jobban kell vigyázni, még a macskáknál is

Forrás: Shutterstock

Fotó: Magui RF

Ne engedjük ki egyedül a szabadba, mert könnyen veszélybe kerülhet. A lakásban tarott macskák a tapasztalatok szerint tovább élnek és sokkal egészségesebbek azoknál, amik kijárnak a természetbe. Az idősebb macskák hozzá tudnak szokni ahhoz, hogy a lakásban töltsék a napjaikat. Ez leginkább azon múlik, mennyire ingergazdag környezetet teremtünk nekik odabenn. Mert ha ez megvan, nem fognak unatkozni.

A másik fontos szempont a korosodó macska megfelelő táplálása. Figyelnünk kell cicánk táplálkozási szokásaira és a testsúlyára. A háziállatoknál gyakran megjelenik az elhízás veszélye, ami a cicák egészségi állapotára nézve is rendkívül káros. A túlsúlyos állatoknál veszélyt jelenhet a májproblémák megjelenése, a cukorbetegség, az ízületi fájdalmak kialakulása. Ezért fontos, hogy a „korosabb” macskákat kiegyensúlyozott táplálékkal etessük, így megőrizhetik a megfelelő testsúlyukat.

Orvosi vizsgálat és védőoltások

Egy idős macskánál egyre fontosabbá válik a rendszeres orvosi vizsgálat. Legalább félévente érdemes elvinni a cicát a doktorhoz, mivel egy egyszerű vérvizsgálat is számos egészségügyi problémára felhívhatja a figyelmet. Ha idejében reflektorfénybe kerül egy betegség, akkor jóval könnyebb lesz a kezelése is.

Legalább ennyire lényegesek a védőoltások, mert ezekkel elkerülhetőek a fertőző betegségek. A macska 1 éves kora felett évente ajánlott egy veszettség elleni és egy féregtelenítő oltás, illetve a kombinált. Utóbbi tartalmazza a fertőző orr- és légcsőgyulladás, a calici vírus okozta nátha, panleukopenia, macskaleukózis, chlamidiózis elleni védőoltást is.

A macskának fontos a stresszmentes környezet

Idős korban a cica mentális egészségére ugyancsak fontos ügyelni. Stresszt okozhat a költözés vagy az ingerszegény környezet, és az is, ha nem törődünk eleget a cicával. Szintén feszültséget teremt, ha új macska kerül a lakásba, és veszekedni kezd idős macskánkkal az etetőtálon vagy a pihenőhelyen való osztozáson.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában