Figyelem!

2 órája

Néma gyilkos a családokban a magas koleszterin

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszer egyik legnagyobb ellensége és kevesen tudják, hogy örökletes is lehet. Szeptember 24-én van a familiáris hiperkoleszterinémia (FH) világnapja. Erre és a koleszterin szűrésének fontosságára hívja fel a figyelmet a SZÍVSN Országos Betegegyesület nem csak a világnapon.

Gárdonyi Edina

Koleszterin. A szívbetegségek egyik okozója

Magyarországon mintegy negyvenezer ember él fel nem ismert familiáris hiperkoleszterinémiával (FH). Ez egy genetikai állapot, amely jelentősen növeli a fiatalkori szívhalál és stroke kockázatát. Az FH-ban szenvedők gyermekei és rokonai szintén érintettek lehetnek, és sokan közülük nem is tudnak a koleszterin erről a rejtett veszélyéről. 

koleszterin
Koleszterin. A szint nagyon fontos.

Egy egyszerű szűrés életet menthet

Az infarktus, a stroke és a perifériás keringési elégtelenség kockázata nem csak azoknál lehet magas, akik életmódjukkal tesznek is ezért, hanem azoknál is, akik genetikailag magas koleszterinszinttel élnek. A veleszületett adottság miatti rizikó egyedül gyógyszeresen csökkenthető, azzal viszont meg lehet előzni a gyakran fiatal korban jelentkező tragédiákat. A nagy gond az, hogy az érintettek sokszor nem is tudnak a betegségről 

– nyilatkozta Kun J. Viktória, a SZÍVSN Országos Betegegyesület kommunikációs vezetője. A szűrés egy egyszerű vérvizsgálat, amely akár életeket menthet.

Nem csupán életmódbeli kérdés a magas koleszterinszintet

Az FH jelenléte nem csupán életmódbeli kérdés. Az érintetteknél a veleszületett genetikai tényezők miatt rendkívül magas lehet a szív- és érrendszeri betegségek – beleértve az infarktust és a stroke-ot – kockázata. 

A problémát súlyosbítja, hogy a betegség gyakran tünetmentes, így az érintettek nem tudnak róla, amíg nem késő. Az egyetlen hatékony megelőzés a korai diagnózis és a megfelelő gyógyszeres kezelés

 – hangsúlyozta Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a SZÍVSN alapítója. 

A családi hiperkoleszterinémia a leggyakoribb öröklött anyagcserezavar a világon, a szív- és érrendszeri betegségek fő kockázati tényezője, amely körülbelül 300 emberből 1-et érint. Nem lehet diétával és testmozgással megszüntetni, és idő előtt szív- és érrendszeri betegségekhez, hirtelen szívhalálhoz, infarktushoz és agyvérzéshez vezethet. Sajnos ma alul-diagnosztizált és alul kezelt betegség.

Miskolcon és környékén is segítenek

A szűréseket általában környező településeken hirdetjük meg, mert a falvakban élők nehezebben jutnak el a szűrővizsgálatokra

 – mondta el a boon.hu-nak Bárdos Szabolcsné, a SZÍVSN Országos Betegegyesület miskolci régiókoordinátora. Előfordult, hogy falunapon is részt vettünk. Hozzátette, hogy bárkinek kardiológiai problémával kapcsolatban kérdése adódik, forduljon bátran az egyesülethez.

A SZÍVSN országos betegegyesület, amelyet 13 éve alapítottak betegek és szakdolgozók, elkötelezetten dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet erre a gyakran alul-diagnosztizált állapotra. Az egyesület célja, hogy az FH-szűrések és a korai kezelés fontosságára hívja fel a figyelmet, mivel ez az egyetlen módja a tragédiák megelőzésének. Szeptember 25-én online előadást tart a témában Prof. Dr. Márk László kardiológus, lipidológus egyetemi tanár, amelyhez az egyesület hivatalos honlapján lehet csatlakozni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában