Mementó

3 órája

Az olaszliszkai Rebbére emlékeztek

Hershele Lisker, a nagy tiszteletben álló tzadik – a héber szó jelentése igaz ember – élete során a Tóra tanításainak és az emberek iránti jószívűségnek szentelte magát, ezért zarándokok ezrei érkeznek évente Olaszliszkára, hogy imádkozzanak a sírjánál.

Gárdonyi Edina

Az olaszliszkai zsidó temető

Szeptember 18-án Olaszliszkára látogatott Prof. Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, hogy részt vegyen Hershele Lisker Rebbe halálának 150. évfordulóján tartott megemlékezésen. Az esemény során a Mazsihisz vezetője gyertyát gyújtott a Rebbe sírjánál, tisztelegve annak emléke előtt. Bár Hershele Lisker Rebbe alakja időnként kevésbé volt a középpontban, a temető és környezete nemrégiben végzett felújítása révén a zarándokok immár méltó környezetben róhatják le tiszteletüket.

Olaszliszka, a zsidó örökség ragyogó jelképe

Dr. Grósz Andor beszédében hangsúlyozta, hogy Olaszliszka a zsidó hagyomány egyik kiemelkedő helyszíne, amely mélyen beágyazódott a zsidó kultúrtörténetbe. Az itt élő zsidó közösség a Tóra alapelveit – a békés együttélés, a vendégszeretet és az emberek iránti tisztelet értékeit – képviseli. Ezek az eszmék ma is példamutatóak, és emlékeztetnek bennünket a közösség és az összetartozás fontosságára.

Örök érvényű tanítások

Hershele Lisker Rebbe egyik kiemelkedő tanítványa, a Keresztúri Rebbe, többször is visszatért Olaszliszkára, hogy imádkozzon mestere sírjánál és kívánságcédulákat helyezzen el, ezzel is ápolva a tórai hagyományokat. Ez is jól mutatja, hogy Hershele Lisker tanításai továbbra is élnek, és mindazok számára iránymutatást adnak, akik az Örökkévaló felé fordulnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában