Figyelni kell!

2 órája

Fókuszban a túlsúlyos gyerekek Tiszaújvárosban is

A túlsúly népbetegség, ami egyre több gyermeket érint Tiszaújvárosban is.

Boon.hu

A túlsúlyosság népbetegség

Fotó: Karen Kasmauski

A plusz kilók miatt felnőttkorban hamarabb alakul ki magas vérnyomás vagy 2-es típusú cukorbetegség. Az egészséges életmódra nevelést már egészen kis korban érdemes elkezdeni. Ebben segítenének a prevenciós szakrendelések is, melyekhez már a 10 év feletti túlsúlyos gyermekek is csatlakozhatnak. Dr. Gyimes Zsófia praxisában ezer gyerekből száz biztosan túlsúlyos. 

Kids eating cookie and doughnut
A táplálkozás az egyik kulcs
Fotó: Peter Dazeley

Ezen az arányon - bár megfelel a szakirodalomnak - jó lenne változtatni. Évről évre egyre több gyermek - akár már az óvodában - küzd túlsúllyal, plusz kilókkal. Az iskolaorvos és a tiszaújvárosi gyermekorvosok is éppen ezért örülnek annak az új programnak, melynek keretein belül a 10 év feletti gyerekek közös gyógytornán és egyéni dietetikai tanácsadáson vehetnek részt. A gyermekgyógyászok telefonon vagy személyesen is elbeszélgetnek majd azokkal a szülőkkel, akiknek gyermekeik érintettek lehetnek a témában.

Nehéz a beilleszkedés 

- A túlsúlyos gyerekek több szempontból is nehezen tudnak beilleszkedni a sportcsoportokba. A jövőben azonban az új szolgáltatás ezen is segíthet. A gyógytornász az alkatuknak megfelelő mozgássort állít majd össze, és talán a lelküknek is könnyebb, ha a „sorstársakkal" együtt tornázhatnak. A szülőknek nagyon nagy felelőssége lesz a programban. Manapság lazábbak, mit 30 évvel ezelőtt, és teljesen megváltozott az életmódunk is. Sokszor elmondom, hogy aki igazán szereti a gyerekét, az odafigyel a megfelelő étkezésre is, pontosan azért, hogy a túlsúlyból adódóan később ne legyenek egészségügyi problémái - hangsúlyozta Dr. Gyimes Zsófia a tiszaujvaros.hu-nak nyilatkozva, aki bízik abban, hogy a szülők partnerek lesznek az új projektben. A túlsúlyos gyerekek a megfelelő táplálkozással is sokat tudnak tenni egészségükért.

Egészséges szokások kellenek

- Szeretném arra buzdítani a szülőket, hogy bátran küldjék el gyermekeiket a dietetikai szakrendelésre. Alapvetően nem egy borzasztó szigorú diétára kell gondolni. Attól sem kell tartani, hogy a diéta miatt esetleg a gyereket ki kell majd venni a közétkeztetésből. Erről szó sincs. Alapvetően olyan egészséges szokásokról beszélgetünk, melyek segítenek majd a gyermekkori elhízást kezelni. Arra kérem a szülőket, hogy ne az internetről tájékozódjanak, hanem használják ki ezt a nem mindennapi lehetőséget! A súlyfelesleget leadva a testünk sokkal egészségesebb lehet - nyilatkozta Szilágyi Marcell (képünkön) a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet dietetikusa.

Keresse a gyermekorvost 

Aki szeretne csatlakozni a programhoz, annak a szülőnek először a gyermekorvosi praxist kell felkeresnie. Az ott megkapott igazolással lehet majd felkeresni Dr. habil Papp Miklós, a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet főigazgatójának rendelését - az ortopédiai szakrendelőben, szerdán 8-11 óra között - aki célzottan irányítja majd a pácienseket dietetikushoz, gyógytornászhoz. - Tisztában vagyunk a kollegáimmal, hogy nem fogja mindenki végigcsinálni a programot, de bízunk egy jó arányban! Bárkinek tudunk segíteni, az számunkra nagy öröm - emelte ki a főigazgató. Bejelentkezni telefonon vagy online is lehet. A 10 év felettiek gyógytornája péntekenként 15 és 16 óra között lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában