Helyi gazdaság

2011.10.19. 13:02

Csak a csuhé fagyott meg

Kaba - A kedd reggeli hideg mintegy 100 hektárnyi csemegekukoricát talált lábon Kaba térségében. Nem okozott kárt.

Kaba - A kedd reggeli hideg mintegy 100 hektárnyi csemegekukoricát talált lábon Kaba térségében. Nem okozott kárt.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a kedd reggeli kemény mínuszok komoly kárt okoztak a Kaba környéki csemegekukorica-táblában, és ez nehézséget jelent a helyi hűtőüzem számára. Hamar kiderült azonban, hogy bár fagy volt, a termésben kár nem keletkezett.

Szerencsére beérett

Riskó Mihály, a Kabai Burgonyaszövetkezet elnöke a Napló érdeklődésére elmondta, hogy szerencsére már beértek a csövek, ezért (bár a csuhét itt-ott valóban érte a fagy) a csemegekukorica-termésben nem keletkezett kár.

- Ebben az évben összesen 1.700 hektáron termesztettünk csemegekukoricát, a betakarítás ezen a héten véget ér. A kedd reggeli lehűlés mintegy 100 hektárnyi területet érintett, ahol még lábon állt a növény. A helyi hűtőüzemünkben fagyasztott morzsolt csemegekukoricát gyártunk, amit elsősorban angol és német piacokra, valamint a skandináv államokba szállítunk - jelentette ki az eset kapcsán a burgonyaszövetkezet vezetője.

Odafigyelnek ránk

A másodvetésekkel együtt ebben az évben mintegy 10,5 ezer hektáron termesztettek csemegekukoricát a hajdú-bihari gazdálkodók. "Prosperáló zöldségnövényről van szó, amivel (intenzív jellege miatt) alapvetően öntözhető területeken, meghatározóan a hajdúsági löszháton foglalkoznak. Hajdú-Bihar megye egyébként e növény tekintetében nem csupán Magyarországon, de európai viszonylatban is meghatározó piaci szereplőnek számít, ahol kiválóak a termeléshez az adottságok és ennek megfelelő a termés minősége is" - tájékoztatta a Naplót Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervének földművelési igazgatója. A szakember emlékeztetett, hogy ezt a növényt a feldolgozóipar igényeihez igazoda ütemezetten vetik és takarítják be. "A csemegekukorica hektárankénti átlagtermése ebben az évben 15 tonna körül van megyénkben, és egészen tisztességesen alakul az ára is" - fogalmazott a földművelési igazgató.

HBN


A csövek megúszták a reggeli fagyot

Kaba – A kedd reggeli kemény mínuszok szerencsére nem okoztak komolyabb kárt abban a Kaba környéki, mintegy 100 hektáros csemegekukorica-táblában, amelyről a helyi hűtőüzembe kerül a termény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában