Európai Unió

2024.06.28. 20:00

Magyarország jó úton halad, csak finomhangolásokra van szükség

Ezen a hétvégén rendezik Tarcalon az iconFESZT gazdaságpolitikai fesztivált és konferenciát. A rendezvény keretein belül Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel beszélgetett Déri Stefi, a Megafon véleményvezére.

Gárdonyi Edina

Az iconFESZT gazdaságpolitikai konferencia Tarcalon

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Nagy Márton elmondta, hogy az Európai Unió számos kihívással néz szembe, amelyek aláássák versenyképességét. Magyarország azonban kiemelkedik a tagállamok közül, különösen gazdaságpolitikájával és beruházási stratégiáival. Az Európai Unió versenyképességi problémái között szerepel, hogy nincs elegendő pénz a versenyképesség növelésére, mivel forrásokat más célokra csoportosítják át. Az USA és Kína jelentős beruházásokat hajtanak végre a digitális és zöld átállás területén, miközben az Európai Unió egyelőre elmarad ezen a téren.

Nem megfelelő belső piaci szabályozások

Az Európai Unió belső piaci kérdései szintén akadályozzák a versenyképességet. A belső piacok szabályozásai korlátozzák a fejlődést. A miniszter példaként említette a mobilszolgáltatók helyzetét. Az unióban több mint negyven mobilos cég működik, szemben az USA és Kína három nagy szolgáltatójával. Az összeolvadások tilalma miatt nem alakultak ki olyan óriások, amelyek globálisan is versenyezhetnek.

Jó a stratégia, haladni kell tovább az úton

Magyarország kormánya piac- és gazdaságbarát megközelítést alkalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a kicsi, de nyitott magyar gazdaság exportorientált és beruházás-alapú növekedést érjen el. 

Az ország kimagasló beruházási és export arányokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak gazdasági fejlődéséhez.

 Az elmúlt évek válságai, mint a COVID-19 járvány és az energiaválság, új kihívásokat hoztak, de Magyarország stratégiája jó, tovább kell haladni ezen az úton és csak finomhangolásokat kell végezni.

Munkaerőpiac és migráció

A munkaerőpiacon Magyarországon megfelelő munkaerő áll rendelkezésre. A magyar kormány elutasítja, hogy az emberek szociális juttatásokból éljenek. Ehelyett a fiatalokat aktivizálni kell. A migráció kérdésében Magyarország szelektív megközelítést alkalmaz, és elsősorban a Balkánról érkező vendégmunkások integrálását tartja célravezetőnek. Az unióhoz való csatlakozáskor is volt migráció, amely zökkenőmentes volt a hasonló kultúrájú népekkel. Azonban a más kultúrájú és vallású népcsoportokat nehezebb integrálni, mivel ők gyakran nem is akarnak integrálódni. 

Bizonyos országok politikai célból fogadtak be migránsokat, de nem tudták őket integrálni, ami társadalmi feszültségekhez vezetett, például Franciaországban és Németországban.

Magyarország meg akarja tartani kulturális gyökereit

Magyarország célja, hogy megtartsa kulturális gyökereit, és aktivizálja a fiatalokat. Az ország iparában, különösen az autóiparban és az élelmiszeriparban jelentős arányban dolgoznak vendégmunkások, de közigazgatási területeken nem jöhetnek számításba.
 

– Aki ma Magyarországon akar, az tud dolgozni. Az Európai Unióban nyolcvan százalékkal a hatodikok vagyunk, de a cél az első hely foglalkoztatás tekintetében. A megoldások mindig rendelkezésre állnak, csak meg kell találni őket

 – fejtette kis a nemzetgazdasági miniszter.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!