Verseny

4 órája

Kiemelkedően szerepeltek vármegyénk diákjai

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége az idén hatodszor rendezte meg az ország egyik legnépszerűbb, középiskolásoknak szóló pénzügyi versenyét, a Pénzmesterek vetélkedőt, mintegy 2,5 millió forint összdíjazással.

Boon.hu

Kiemelkedő volt egy miskolci iskola Fotó: Kiss András Kristóf, Pénzügyminisztérium

A középiskolások pénzügyi ismereteinek és tudatosságának fejlesztését szolgáló versenyt az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) indította útjára 2019-ben. A számos tagpénztár, intézményi partner, szaktárca, valamint a Budapesti Értéktőzsde támogatásával, nyereményfelajánlásával zajló, idén mintegy 2,5 millió forint összdíjazású Pénzmesterek online vetélkedő főtámogatója a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A díjátadót szeptember 20-án tartották a Pénzügyminisztériumban.

A megmérettetésre a korábbiaknál több középiskola képviseletében mintegy 2200 új regisztráció érkezett, de sokan játszottak újra a korábbi években már nevezettek közül. A verseny ötéves történetében eddig összesen mintegy 8500 középiskolás játszott. Ezúttal hat iskola képviseletében 55 versenyző került a többfordulós vetélkedő utolsó körébe, közülük 19-en értek el tökéletes, 100 százalékos eredményt.

A diákokat az összesített eredmény mellett több kategóriában díjazták, így a legjobb esszéírók is külön elismerésben részesültek. A szervezők különös hangsúlyt helyeztek arra, hogy minél több felkészítő pedagógus és iskola hozzájárulását elismerjék, ezért nemcsak a nyertesek tanárait és küldő oktatási intézményeit, hanem a legnagyobb aktivitást mutató oktatókat és iskolákat is jutalmazták.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kiemelkedően szerepelt a játékban, hiszen a Miskolci SZC Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikum oktatója vihette haza a versenyre most először jelentkező, legtöbb diákot felkészítő vidéki tanárnak járó nyereményt. 

„Számos szempontból fontos a pénzügyi tudatosság a mindennapok során” – emelte ki Tóth Tibor, a PM államtitkára. „Az egyik ilyen terület, hogy az emberek képesek legyenek úgy bánni a pénzükkel, hogy gyarapodni tudjanak, hiszen ez végső soron a gazdaságot is erősíteni tudja. Magyarországon ma például nemzetgazdasági szinten is jelentős veszteséget jelent, hogy a lakosság több ezer milliárd forintot tart bankszámlákon, lekötés és így érdemi hozam nélkül. Egész Európában gondot jelent ugyanakkor, hogy az emberek többsége nem ismeri a pénzügyi befektetések tárházát, és főként bankbetétekben takarékoskodik, miközben az Egyesült Államokban bátrabban használják az összetettebb invesztíciós formákat, ami az USA gyorsabb gazdasági növekedéséhez is hozzájárul.”

„Nem lehet elég korán kezdeni a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi ismeretek fejlesztését, ez egy életen át tartó folyamat” – mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke, aki emlékeztetett rá, hogy a jegybank a verseny indulása óta folyamatosan fő és szakmai támogatóként is szerepet vállal. Hangsúlyozta: „a pénzügyek digitalizációjának egyik hátrányos mellékhatása, hogy egyre több a csaló, de ez ellen védelmet nyújt, ha az emberek tudják, hogyan bánjanak a pénzükkel az online térben is. Bár továbbra is fontos a szülői minta, e téren a diákok is tudnak segíteni a családjuknak, ha tájékozottak a pénzügyek területén.”

„A Pénzmesterek Akadémia és Verseny kapcsán az idei játék indítása előtt közvélemény-kutatást is készíttettünk, amely megerősítette azokat a hat évvel ezelőtti tapasztalatainkat, amelyek szerint mind az idősebb generációk, mind a felnövekvő nemzedék pénzügyi ismeretei alapjaiban is hiányosak. Az eredmények rávilágítottak többek között arra is, hogy a pénzügyi tudatosság terén a fiatalok sok tekintetben rosszabb véleménnyel vannak a saját korosztályukról, mint ahogyan az idősebbek látják őket. Ez is alátámasztja, hogy jó úton járunk, hiszen a verseny küldetése, hogy a fiatalok felismerjék: nem lehet elég korán elkezdeni az öngondoskodást, az ahhoz szükséges ismeretek megszerzését” – mondta Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában