Támogatás

2 órája

Versenyképes Járások Program fórumsorozat indult

Magyarország Kormányának döntése értelmében 2025 januárjától új területfejlesztési program indul a Versenyképes Járások Területfejlesztési Program néven. A program részletszabályainak ismertetése érdekében a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium képviseletében dr. György István államtitkár fórumot tartott Miskolcon, amelyen tájékoztatást nyújtott a kormány új, Versenyképes Járások Programjáról, az érintett települések polgármestereinek.

Szőke Ariadné

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Versenyképes Járások Program fórum meghívott vendégeit köszöntötte dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei főispán – a jelen lévő vendégek: Tóth-Szántai József, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Kovács Zsolt, országgyűlési képviselő, Riz Gábor, országgyűlési képviselő, valamint Bihall Tamás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke voltak. A miskolci fórumon négy járási hivatal (miskolci, edelényi, putnoki, ózdi) vezetője volt jelen, valamint ezen települések polgármesterei. A rendezvényt dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei főispán nyitotta meg, valamint tájékoztatta a sajtó képviselőit a Versenyképes Járások Programmal kapcsolatban. 

Versenyképes Járások Program fórumsorozat

„A kormánynak és miniszter úrnak az volt a kérése, hogy a programmal kapcsolatban közösen egyeztessünk az érintett települések polgármesterivel. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye szempontjából, ez egy fontos program lesz – a 16 járásunk összesen 5 milliárd forinttal lesz érintett a Versenyképes Járások Programnak köszönhetően. Alapvetően egy újszerű megközelítésre épül a program, mégpedig a járásszintű különbségek csökkentése érdekében, az együttműködésre. Ez a terület mindenki számára kihívás, ennek érdekében vagyunk most jelen, hogy közös párbeszédet, együttműködést teremtsünk” – mondta a fórumon dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei főispán.

A Versenyképes Járások Program részletei

„Egy országjárás keretén belül mutatjuk be a Versenyképes Járások Programot. Fő cél, hogy minél szélesebb körben ismerjék ezt a fejlesztési keretet. A jövőben szisztematikusabb fejlesztéspolitika valósulhat meg az uniós források és a Magyar Falu Program forrásai mellett a területfejlesztési alap bekapcsolásával. A Versenyképes Járások Program lényege, hogy az iparűzési adó 2025. évi többlete kerülne be a területfejlesztési alapba és válna „visszapályázhatóvá” a járások által. A forrás a Pénzügyminisztérium kalkulációja szerint 65 milliárd forint lesz. A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzési adó többleteként megjelent, ugyanakkor ha ez a többlet az évi 250 millió forintot nem éri el, akkor a költségvetés kiegészíti ezt. Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás, a vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent” – mondta az államtitkár. 

A Versenyképes Járások Program keretén belül 174 járásból 135 olyan járás van, ami 250 millió forintos pályázati összeggel rendelkezik, hat megyeszékhely pedig 500 millió forintos keretet kap. A vármegyeszékhely-központú járások esetében is igaz az, hogy ha az iparűzésiadó-többlet nem éri el az 500 millió forintot, a költségvetés kipótolja 500 millió forintig. A tervek szerint összességében 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz, mint ami az iparűzési adó többlete lenne, és 33 olyan járás van, ami 250 millió forint feletti többlettel rendelkezik majd 2025-ben. 

Versenyképes Járások Programjának menete

A többlet összegét garantáltan megkapják a járások - mondta az államtitkár. A pályázat céljait a kormány jelöli meg az előző év őszéig. A projekt kidolgozására és a pályáztatás menetének lebonyolítására úgynevezett járási fejlesztési fórumok jönnek létre. Ezek vezetői a járásszékhelyi polgármesterek lesznek, tagjai pedig az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei – ismertette az államtitkár. A döntéseket a fórumoknak kétharmados többséggel kell meghozniuk, aminek egyik célja, hogy „tompítsák a város és környéke közötti esetleges ellentéteket” – tette hozzá az államtitkár.

Versenyképes Járások Program fórumsorozat Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában