Borzasztó!

2024.07.05. 12:30

Elkábították, majd magukkal vitték a sertést Hernádcécén

A bíróság társtettesként elkövetett lopás és állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

Boon.hu

Kegyetlenül megkínozták a sertést

Fotó: Ineke Kamps

Az Encsi Járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik 2023 januárjában a hernádcécei sertéstelepre betörve bántalmaztak, majd magukkal vittek egy több, mint 100 kg súlyú állatot.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az öt férfi átmászott a sértéstelep kerítésén, majd az ólakhoz mentek, ahol az útjukban álló rácsot egy magukkal vitt balta segítségével eltávolították. Ekkor négy vádlott bement a sertéskamrába, ötödik társuk pedig figyeléssel biztosította a helyszínt. Az egyik férfi a baltával fejen ütötte a 120 kiló súlyú sertést, majd az eszméletét vesztett állatra a vádlottak egy madzagot kötöttek és elvonszolták a kerítésig, ahol oly módon bántalmazták, hogy az vérezni kezdett.

Fejen ütötték, összekötözték

Az idő közben magához térő állatot két vádlott ismét fejen ütötte, összekötözték lábait, majd a telephelytől elvonszolták a mintegy 1,5 kilométer távolságban lévő lakóházhoz, közben az állat elpusztult. A banda a sertést feldarabolta és a húsát egymás között elosztotta.

Az elsőrendű vádlott az állat egyes részeit az udvarán lévő, használaton kívüli kútba dobta. Az állati tetemrészek alkalmasak az egészség és a környezet veszélyeztetésére, továbbá közegészségügyi kockázatot is hordoznak.

Beismerték bűnösségüket

Az előkészítő ülésen a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Őket a bíróság társtettesként elkövetett lopás és állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek, az elsőrendű vádlottnak továbbá hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt is megállapította felelősségét. Elsőrendű vádlottat a bíróság 1 év 10 hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra, míg társait 1 év 6 hónap, illetve 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülmény volt valamennyiük beismerő vallomása, míg súlyosító körülményként értékelte a bíróság az elsőrendű vádlott esetében a többszörös halmazatot és azt, hogy felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt állva követte el a bűncselekményt. Az ítélettel szemben az elsőrendű vádlott élt fellebbezéssel. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában