Járásbíróság

2024.08.27. 14:30

Szidalmazta, fenyegette a buszsofőrt

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Szikszói Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki egy autóbusz vezetőjét szidalmazta, fenyegette, miután az rászólt, hogy halkítsa le az általa hallgatott zenét.

Boon.hu

Az elkötött buszban nagy kár keletkezett (képünk illusztráció)

Fotó: Boon.hu

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2023 márciusában az ittas állapotban lévő vádlott házastársával együtt felszállt egy Encsre tartó autóbuszra. Az út során a vádlott hangosan kezdett zenét hallgatni, amivel zavarta utastársait, ezért a gépkocsivezető felszólította őt arra, hogy halkítsa azt le. A vádlott ekkor jogaira hivatkozva agresszívan, trágár hangnemben szitkozódni kezdett és verekedéssel fenyegetőzött. A sofőr ezt követően a járművet egy megállóhelynél leállította, majd a vezetőülésből kiszállva, kissé hátrébb menve cselekménye abbahagyására szólította fel a vádlottat, egyúttal arra is megkérve őt, hogy menjen a jármű első részébe. A vádlott tovább szidalmazta a közfeladatot ellátó személyt, aki ekkor már a járműről való leszállásra szólította fel a vádlottat, illetve kilátásba helyezte a rendőrség értesítését.

A vádlott kis idő múlva előrébb ment, ahol jobb kezét ütésre emelte, ám a sofőrnek sikerült levezetnie a terheltet a járműről, egyúttal bezárva annak első ajtaját. A vádlott ittassága miatt ekkor a megállóban elesett, azonban felállva – kihasználva azt a körülményt, hogy a hátsó ajtó ekkor még nyitva volt – visszaszállt a buszra, és azt a sofőr felszólítására sem volt hajlandó elhagyni.

Az idő közben értesített rendőrség megérkezésének észlelésével egyidőben a vádlott felhagyott cselekményével.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Vele szemben a bíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 600.000 forint pénzbüntetést szabott ki. Ennek során enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott bűnösségre kiterjedő beismerő vallomását és megbánását, míg súlyosító körülményként esett latba a terhelt előéletében rejlő okok mellett az önhibából eredő ittas állapota.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában