Helyi közélet

2007.09.19. 14:03

Krimipályázaton nyert díjat a szerkesztő

<p>"Philip Marlowe Magyarországon" címmel írt ki országos, jeligés novellapályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Jelenkor folyóirat. A második helyet Ólmos fejfájás című novellájával a Gesztelyben élő Jenei László író érdemelte ki.<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/kor_bbi_interj__jenei_l_szl_val.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Korábbi interjú Jenei Lászlóval</B></A> [.pdf - 52KB] <A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/jenei.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" width="10" border="0" widht="13" /></A></p>

Jenei László több kötetes író, legutóbb Szarvas a temetőben címmel jelent meg regénye, amely a 30-as évek Miskolcon játszódik. Megtudhattuk tőle, hogy a díjnyertes novella az említett regény folytatásának első fejezete. Kicsit tömörítette, változtatott a neveken, úgy küldte el a pályázatra. A regény még csak félig kész, de úgy gondolta, „megméretteti” egy szakmai zsűrivel (Ágoston Zoltán, kritikus a Jelenkor főszerkesztője, Horváth Csaba, irodalomtörténész, a PIM munkatársa, Nagy Boglárka, kritikus, a Jelenkor szerkesztője, Dérczy Péter kritikus, az Élet és Irodalom szerkesztője, Wernitzer Julianna, kritikus, irodalomtörténész, a PIM munkatársa), kiváncsi volt, hogyan fogadják. Két okból fontos neki ez a díj, fogalmazott. Egyrészt mert kiderült, sikert aratott, másrészt mert még soha életében nem kapott irodalmi díjat. Így tovább folytatja a regény írását, és bízik benne, hogy sikerül a novella feszültségét, feszességét a regényben is megvalósítania. Jenei László egyébként nemrégiben új feladatot kapott: az újonnan induló, az Új Holnapot váltó miskolci irodalmi folyóirat, a Műút szerkesztésében vállalt kulcspozíciót.
A díjátadás ma délután (szeptember 19-én) 4 órától lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a novellát a Jelenkor című folyóirat októberi számában olvashatja a közönség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában