Komoly döntés

2 órája

Nem lehet elég korán kezdeni

Már általános iskola első osztályosok is részt vettek a Vörösmarty pályaorientációs napján. Megtudták, milyen állás lesz a legjobb nekik.

Répássy Olívia

Négy szakmát mutattak be idén is az alsósoknak Fotó: Novák Katalin

Hiába még csak most kezdték az iskolát, írni és olvasni nem tudnak, mégis van fogalmuk arról, hogy milyen munkát szeretnének végezni majd felnőttként, milyen állás tetszene nekik. A Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda oktatási intézményében pedig figyelnek is erre, így már negyedik éve szerveznek pályaorientációs napot az alsósoknak. A szünet előtt éppen alkalmas is az időpont arra, hogy egy másfajta tanulást válasszanak az iskolai felkészülésben. 

állás
Volt, akinek a hímzés mint állás tetszett a legjobban

Minél több szakmát ismerjenek meg, hogy tudják, milyen állás kell majd nekik

Novák Katalin, az egyik fő szervező elmondta, a pályaorientációs nap célja, hogy már kisgyermekkorban megismertessék a gyerekekkel a különböző szakmákat, mindezt élményalapú, interaktív módon. „A résztvevők izgalmas foglalkozásokon próbálhatják ki magukat, ahol rendvédelmi dolgozók, szakácsok, régészek és akár papok is bemutatkoznak – mindegyikük a maga izgalmas és sokoldalú tevékenységeivel. Idén a környezetvédelem is kiemelt téma, de a kézműves mesterségekkel, mint például a hímzés vagy a grafikai tervezés is találkozhatnak a gyerekek. A cél az, hogy a fiatalok valódi élmények által kapjanak inspirációt a jövőbeli pályaválasztáshoz. Reméljük, hogy mindenki talál valami számára vonzót és követendőt" – mondta, majd hozzátette, hálás mindazoknak, akik elfogadják a meghívást, és időt szánnak arra, hogy a gyerekek jövőjét gazdagítsák tudásukkal és tapasztalataikkal. 

Wolf Izabella a környezetvédelembe avatta be a diákokat
Wolf Izabella a környezetvédelembe avatta be a diákokat

Élményekkel teli napot szerveztek 

Az iskola vezetése törekszik arra, hogy a pályaorientációs nap inspiráló, tanulságos és élményekkel teli legyen, ami fontos lépés lehet a gyerekek jövőbeli pályaválasztása során. A tanulók délelőtt négy helyszínen, forgó rendszerben keresték fel az interaktív előadásokat. Az egyik teremben Tű és cérna varázsa címmel a hímzést ismerhették meg Kissné Berta Enikőtől. Egy másikban Alkotás a jövő formájában címmel a grafika világába csöppenhettek bele Torma Loretta segítségével. A harmadik helyszínen A szavak ereje címmel egy újságíró, Répássy Olívia várta őket. Végül pedig Földünk védelme a jövőnk záloga címmel Wolf Izabella mutatta meg a környezetvédelem fontosságát. Sokaknak a tű és a cérna használata nyerte el a tetszését, de ahogyan ők mondták, mindegyik bemutatót élvezték.

A papír alapú újsággal is megismerkedtek a gyerekek

Tudatos diákok járnak az iskolába

Az egyik tanítónő végül feltette a kérdést, hogy ki tudja már most is azt, mi lesz, ha nagy lesz. Meglepő módon még a legkisebbek közül is sokan feltették a kezüket. Elhangzottak olyan szakmák, amik a szépségiparban találhatóak: körmös, kozmetikus; de voltak segítő hivatások is a felsorolásban: orvos, rendőr, akár nyomozó. Van, aki a sportot választja, mert focista lesz, sőt, megdöbbentő komolyságú elszántsággal is találkoztunk: egy kislány apácának készül. 

Szabó Dominik, 4.b osztályos tanuló elmondta, neki a rendőr tetszett legjobban, aki egy másik évben volt az iskolájukban. „Nekem azért az volt a legjobb, mert ott bemutatták a rendőrautót, és azt is, hogy hogyan működik. De nagyon jól éreztem magam a séfnél is, aki Peti apukája volt, mert azon a foglalkozáson meg magunknak készíthettünk nagyon finom joghurtot, amit meg is ehettünk" – mondta a boon.hu-nak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában