Helyi közélet

2013.04.23. 17:29

Levélre várnak a diákok

Miskolc - Már csak két nap és a nyolcadikosok megtudják, sikerült-e a felvételiük. Sokan a netről már tájékozódnak.

Miskolc - Már csak két nap és a nyolcadikosok megtudják, sikerült-e a felvételiük. Sokan a netről már tájékozódnak.„Herman, Avasi, Zrínyi” – sorolja a felvételin megjelölt középiskolákat Kerékgyártó Lilla, aki jelenleg a Pattantyús iskolában nyolcadikos. A felvételi értesítőt még nem kapta meg, de az Interneten próbált utána járni. Úgy tűnik: a Hermanba, spanyol szakra felvették. „Angolra is és spanyolra is jelentkeztem, a spanyol sikerült, és nagyon örülök” – mondta.

A végzős általános iskolásoknál most minden a felvételiről szól. Április 25-én kell postázniuk az iskoláknak az értesítést, így két-három nap és megtudják, hova vették fel őket. Persze ilyenkor az is benne van, hogy sehova nem jutnak be. A tanárok szerint szerencsére ez ritka, de ha mégis így alakul, akkor – mivel ezek a diákok még tankötelesek – egy kijelölt intézmény van, amelynek kötelező felvennie őket.

A Pattantyúsban szerencsére ritka az ilyen tanuló – kezdi Mákné Pázmándi Erika igazgatóhelyettes. Majd arról is beszél, mi történik akkor, ha elsőre nem sikerül a felvételi: „Május 2. és 15-e között rendkívüli felvételit hirdetnek azok az iskolák, ahol a jelentkezők száma nem érte el a 90 százalékot. Ennek eredményét május 15-ig kihirdetik. Ha ez nem sikerült, akkor jogorvoslattal élhetnek a tanulók, amiről június 1-ig kell dönteni.”

Sokat készültek

Kósa Bálint reméli, pozitív üzenet lesz a felvételiről értesítő levélben. „Igaz, nehéz volt az írásbeli, de sokat készültem rá, így bízom abban, sikerült” – mondta.

Kovács Patrícia „csak” szülő, azaz, ő nem maga miatt, hanem a fia miatt izgul: felveszik, vagy sem. „Ez rosszabb, mint az egyetemi vizsgadrukk. Átfut az agyamon, mi lesz, ha sehova nem veszik fel. Persze ez nem reális, mert jó tanuló a fiam. De nehéz döntés volt az is, hova menjen. Nem bánnám, ha vége lenne ennek az időszaknak. De elszalad a következő négy év, és máris itt a következő döntés: melyik egyetem” – mondta.

ÉM-NSZR


Már tudják, kit vettek fel

„Pénteken megkaptuk a felvettek összesített listáját, amit a napokban postázunk” – mondta Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese. Így, a gimnáziumban már tudják, kiket vettek fel, így ott már lehet érdeklődni. Az interneten csak a szóbeli és írásbeli eredménye található meg, de – mivel az intézmények sem tudják, ki hova, hány helyre jelentkezett – ez nem a végleges felvételi lista. „Persze következtetni lehet” – fogalmazott Veres Pál. Azt is megtudtuk: náluk nem lesz rendkívüli felvételi, mivel minden helyet be tudtak tölteni.

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes, a Berzeviczy szakközép igazgatójától is megtudtuk: feltöltés, azaz pótfelvételi náluk sem lesz. Az értésítéseket hamarosan postázzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában