Helyi közélet

2014.09.28. 10:54

Közlemény - Kátyúzás 14 ezer négyzetméteren

Miskolc - Miskolcon e héten véget ért a nagymértékű kátyúzás és útjavítási program. Számokban összefoglalva: 14 ezer négyzetméter útfelületet javítottak, 1100 köbméter aszfalt került bedolgozásra, aminek súlya közel 2600 tonna. Ez a nyár folyamán több mint 3.500 kátyú eltüntetésére volt elég.

Miskolc - Miskolcon e héten véget ért a nagymértékű kátyúzás és útjavítási program. Számokban összefoglalva: 14 ezer négyzetméter útfelületet javítottak, 1100 köbméter aszfalt került bedolgozásra, aminek súlya közel 2600 tonna. Ez a nyár folyamán több mint 3.500 kátyú eltüntetésére volt elég.

A városban összesen 185 kisebb-nagyobb forgalmú önkormányzati úton végeztek kátyúzást az idei év nyári, nagymértékű útjavítási munkái során először a fő- és buszútvonalakon és az iskolák környéki mellékutakon, majd további mellékutakon.

Miskolcon a nyári, nagymértékű kátyúzási munkák május 15-ével kezdődtek. Erre idén közel 50 millióval több, mintegy bruttó 200 millió forint állt rendelkezésre. A munkák során gyakran nem csak egy kátyút javítottak, hanem nagyobb felületet is körbevágtak, majd nagyobb területet is aszfaltoztak annak tartóssága érdekében. A munkát végző kátyúzó cégeknek 12 hónap garanciát kellett vállalniuk, a munkavégzés helyét GPS-koordináta jelöli. Így pontosan beazonosítható, ki és mikor javította adott helyen az utat, amely garancia érvényesítése esetén kizárja a vita lehetőségét, így felgyorsítja a javítás folyamatát.

Ha kell, télen is

A Miskolci Városgazda Kft. ebben az évben aszfalt-újrahasznosító gépet is beszerzett, amely illeszkedik abba a stratégiába, amely alapján új, korszerű és környezetbarát városüzemeltetési berendezéseket, gépeket vásárol. A kátyúzást segítő gépet – mint ahogy korábban két takarítógépet is – pályázati pénzből vásárolt a Városgazda, így ez a városnak nem került pénzébe.

A kátyúzó gép megoldást nyújt a következő hónapok útjavítási feladataira. Az aszfalt-újrahasznosító berendezés a felmart aszfaltot hasznosítja: előbb felaprítékolja, majd megolvasztja a berendezésbe kerülő aszfaltot és különböző adalékok hozzáadásával olyan keveréket állít elő, ami minden évszakban, így télen is alkalmas a kátyúk betömésére. Kapacitása 2 tonna/óra, ami azt jelenti, hogy gödörmélységétől függően kb. 15-20 négyzetméternyi javítást tud elvégezni egy óra alatt.

Jó minőségű felmart aszfaltból 100 tonnát tárolt el a Városgazda, így amikor az aszfaltkeverő telepek már nem működnek, ebből az anyagból akkor is tudnak majd kátyúkat javítani Miskolc területén. Ezzel 1000-1200 négyzetméternyi újonnan kialakult veszélyes kátyú szüntethető meg késő ősztől kora tavaszig.

Idén ősszel pályázati pénzből, START munkaprogramban is lesz még kátyúzás Martinkertváros és Szirma városrészekben, ahogy az ősz folyamán még buszöböl rekonstrukciót is tervez a város azokon a helyeken, ahol ez szükséges.

- Pásztor Imre, Miskolc Holding Kommunikációs, PR vezető -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában