Helyi közélet

2015.02.24. 16:05

Volt meglepetés is a szóbelin

Miskolc - „A kedvenc tévéműsoromról kellett beszélnem, de nem is nézek tévét.” A nyolcadikosok szorgalmasan gyűjtögetik a felvételi pontokat. A Herman Ottó Gimnázium szóbeli felvételijén jártunk.

Miskolc - „A kedvenc tévéműsoromról kellett beszélnem, de nem is nézek tévét.” A nyolcadikosok szorgalmasan gyűjtögetik a felvételi pontokat. A Herman Ottó Gimnázium szóbeli felvételijén jártunk.Marcell nagyon izgult, nem tudja, miért, Dominik viszont már rutinos versenyző. Igaz, most a szóbeli felvételin vagyunk, de bizonyos szempontból ez is verseny, hiszen a megszerzett pontoktól függ, hogy melyik nyolcadikos hol folytathatja tovább a tanulást. Javában zajlanak a középiskolákban a szóbeli felvételik, mi a Herman Ottó Gimnáziumban jártunk hétfőn, ahol a tiszaújvárosi Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola nyolcadikosaival futottunk össze a folyosón, akik szerencsénkre szívesen számoltak be első gimnáziumi élményeikről.

Témák, kérdések

Venglovecz Marcell nem túl vidám, azt mondja, nagyon izgult az angol szóbelin, de fogalma sincs, hogy miért. Nagy baj azért nincs, mert úgy érzi, hogy ennek ellenére jól sikerült. – Kaptam egy papírt, amin egy régi város története volt leírva angolul. Ezt kellett megtanulni 20 perc alatt, de kicsit meglepett, hogy aztán magyarul kellett elmondani. Aztán kaptam kérdéseket magyarul, ezeket angolra kellett lefordítani. Végül húztam egy tételt, a sportról kellett beszélnem. Elég jól ment, de azért mehetett volna jobban is – értékel rögtön Marcell. Bizonytalanul teszi hozzá –, nem vagyok benne biztos, hogy felvesznek. Kiderül, járt már szóbelizni Debrecenben, mert ottani gimnáziumokat is megjelölt a felvételi lapján. A próbatételeknek azonban még nincs vége, most jön még a matek.

Felsőfokon

Kiss Dominik sok-sok országos versenyen járt már, úgyhogy megszokta a stresszhelyzetet. Sőt, már megvan az angol felsőfokú nyelvvizsgája is, de azért mégis meglepődött egy kicsit az angol szóbelin. – Először is az volt a furcsa, hogy a tanárnő halkan és szokatlan kiejtéssel beszélt. Nem értettem egészen, hogy mit mond. A tételhúzásnál sem volt szerencsém, mert a kedvenc tévéműsoromról kellett beszélni. Csakhogy én nem nézek tévét, ezért erről mondtam néhány mondatot, de a tanárok azt kérték, térjek vissza a témámhoz. Így aztán kitaláltam egy tévéműsort, mást nem tehettem.

Dominik elárulja azt is, miért épp a Hermanba szeretne járni. – Itt magas színvonalú az oktatás – Fogalmazza meg a legfőbb érvet. Aztán arról beszélgetünk, hogy tudta megcsinálni már az általánosban a felsőfokú nyelvvizsgát.

– Az anyukám angoltanár, de vele igazából nem beszélgetek angolul. Az segített, hogy nagyon sok angol nyelvű videót nézek, online játékot játszom, és az interneten csevegek a világban élő emberekkel – sorolja Dominik.

Már túl van a spanyol szóbelin Kiss Dalma. A nagy izgalomra elfogyasztott egy szendvicset, aztán szívesen elmesélte, hogy sikerült. A szóbeli persze magyarul folyt, hiszen a spanyolt majd a nulladik évfolyamon tanulják meg a diákok.

Egy kis szünet

– Volt egy nyelvtan írásbeli. Tudni kellett a mássalhangzótörvényeket, a szófajokat, a mondatelemzést és az összetett mondatok közötti viszonyt. Aztán témakifejtés, történetalkotás és egy szituációs feladat következett. Azt a szituációt kaptam, hogy érdeklődjek az iskoláról a nyílt napon. Ez jól ment, de a témakifejtésnél egy kicsit leblokkoltam. A családi együttélési formákról kellett beszélnem, de közben tartottam egy kis szünetet. Szerintem ez hiba, és most kicsit bizonytalan vagyok az eredményt illetően – búslakodik kicsit Dalma, de aztán vidámság költözik az arcára, amikor azt kérdezzük tőle, miért szeretne a Hermanba járni.

– Nekem nagyon tetszik az iskola szellemisége, a tanárok közvetlensége. Ezt mind a nyílt napon tapasztaltam. Én rosszat még soha nem hallottam a Hermanról – lelkesedik.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában