Helyi közélet

2019.03.23. 10:06

Az előrejelzés szerint aszályos időszak jöhet - Világnap: vizet mindenkinek!

Miskolc - Súlyos gondokra világítottak rá az idei rendezvények: a Föld lakóinak egyötöde vízhiányos területen él.

Miskolc - Súlyos gondokra világítottak rá az idei rendezvények: a Föld lakóinak egyötöde vízhiányos területen él.

A víz világnapjának idei mottója: „Vizet mindenkinek!”. A programok, pályázatok és akciók arra akarnak ösztönözni, hogy tudatosítsuk magunkban nap mint nap a nyilvánvaló tényt, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. Ám hiába, ha a világ számára hallatlan kihívás, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz.

A Föld lakóinak egyötöde él vízhiányos területeken, itt az emberek, állatok, növények sem jutnak elegendő vízhez. Ha víz hiányában a növény és állattenyésztés korlátozott, akkor az ott élők nem jutnak elegendő élelemhez. A tiszta ivóvíz, a helyes higiéniai gyakorlat, WC-­használat, kézmosás, csatornázás elengedhetetlen az élethez, a betegségek megelőzéséhez és a gyermekek egészséges fejlődéséhez – tudatták például a sok közül az egyik víz világnapi program szervezői.

Nálunk van

Van-e okunk aggódni szűkebb környezetünkben? Elegendő-e az itteni ivóvízkészlet? Az ismert vízügyi szakembert, Üszögh Lajos hidrogeológust kérdeztük.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízigényes ipari termelés csökkenésével felszabadultak a kapacitások. Elképzelhetetlen, hogy ivóvízből hiány legyen a térségünkben. A karsztvizek és a rétegvizek bőséges utánpótlást adnak. A gesztelyi csúcsvízmű folyamatosan termel. Miskolc esetében pedig a tapolcai ultraszűrő szavatolja a kiváló vízminőséget.

A vízháztartást befolyásoló tényezők közül említést érdemel, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint ismét az átlagosnál melegebb és az ország nagy részén szárazabb hét áll mögöttünk, és az előrejelzések szerint az előttünk álló héten sem lesz ez másként. Főként az Alföld területén fokozódott a vízhiány, és a következő héten is csak hétfőn és vasárnap lehet némi csapadékra számítani, pedig az őszi vetések fejlődéséhez nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is.

Mi a helyzet a folyók vízgyűjtő területein? A tél folyamán felhalmozódott – az átlagost jelentősen meghaladó nagyságú – hóban tárolt vízkészlet, a melegebb időben megindult olvadás hatására február végén fokozatosan csökkenni kezdett, és mára már csak a legmagasabb hegyvidéki területeken található számottevő hómennyiség. Ennek várható későbbi olvadása már nem hordoz komoly árvízi kockázatot. Mivel az olvadási folyamat több részletben zajlott és nem kísérték jelentős esők, ezért vízfolyásainkon csak mérsékelt nagyságú árhullámok alakultak ki, árvízvédelmi készültségi szint alatt maradó vízállásokkal.

A Tiszán és a Bodrogon kialakult árhullámok levonulóban vannak, a következő héten mindkét vízfolyáson további 50-100 centiméteres vízszintcsökkenés valószínű.

ÉM


Számot adhatott a vízügyi szakma

A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete, a Miskolci Egyetem, valamint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság közös szervezésében a víz világnapja alkalmából előadó­ülést tartottak a Miskolci Egyetemen. A szakma azokról a témákról adott tájékoztatást, amelyek leginkább befolyásolják a vízgazdálkodás, élővizeink helyzetét. Csont Csaba műszaki igazgató-helyettes az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságról például a Tiszalöki vízlépcső ebbéli szerepét tárta a közönség elé, prof. dr. Szűcs Péter a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar dékánja a Műszaki Földtudományi Kar vízzel kapcsolatos oktatási és kutatási programjainak nemzetközi tapasztalatairól beszélt. Molnár Attila, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek ZRt. műszaki igazgatója Öntsünk tiszta vizet a pohárba! címmel az elmúlt 15 évben az ÉRV ZRt- ben végrehajtott fejlesztésekről tartott előadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában