Ízvilág

2019.09.15. 14:00

Mi lapul a boltok polcain?

A nevük első hallásra lehet riasztó, mégis érdemes kipróbálni ezeket a gombákat.

Bájer Máté

Forrás: Pixabay

A gomba olyan alapanyag, aminek rengeteg fajtája ismert a konyhában, ebből fakadóan számtalan módon elkészíthető. Van olyan gomba, ami levesekhez kiváló, van, amit rántani érdemes, mást salátában használnak vagy pirítva tésztaételek gazdagításához. A piacon viszonylag könnyű dolgunk van: ősszel általában pöfetegeket, vargányaféléket és csiperkét találni az árusok kínálatában. Itt érdemes megjegyezni, hogy ha nem szupermarketekben vásároljuk, kizárólag olyan helyen vegyünk gombát, ahol van szakellenőri vizsgáló. Miskolcon ilyet a Búza téri piacon és az őstermelői piacon találunk. Ha magunk szedjük, akkor is vegyük a fáradtságot, és mutassuk meg a gombavizsgálóban a szakembernek, mert bizonyos fajták komoly mérgezést is okozhatnak.

Nehezebb eligazodni

A nagyáruházak kínálatából szinte teljes biztonsággal fogyaszthatunk, ott azonban nehezebb eligazodni a széles kínálat miatt a gombák terén kevésbé otthonosan mozgó vásárlóknak. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Ellátogattunk a város egyik legszínesebb gombakínálatát nyújtó szupermarketébe, ahol a hagyományos fajták mellett számos olyan terméket is találtunk a polcokon, amik láttán a vásárlók hamar lemondanak az erdészné módra készített rostélyosról vagy felkeresnek egy online Kínai szótárat.

Az ördögszekérlaska legnagyobb termelője Japán, ám a világ számos országában kedvelt alapanyag. Íze erőteljesen kellemes, jellemzően távol-keleti, így a kínai ételek remek kiegészítője. Magában sütve gyömbérrel és csilivel is elkészíthető, de szárnyashúsok mellé, sőt gulyásba főzve is gyakran használják.

Egészséges alapanyag

A shimeji vagy másképpen bükkfagomba nagyon egészséges, B3-vitaminban gazdag fajta. Keleties hangzású neve ellenére Európában is megtalálható, kissé mogyoróra hajazó ízvilágú, roppanós gombaféle. Éppen ezért levesbetétként és paprikásként használják leginkább.

A shiitakét talán már kevésbé kell bemutatni, hiszen a második leggyakrabban termesztett ehető gomba a világon, így valószínű, találkoztunk már vele valamilyen formában. Szárított verzióban is gyakran kerül a pultokra, és az alternatív gyógyászatban is használt fajta. A szusi kedvelt alapanyaga, illata erős, fokhagymaszerű. A paradicsom és a cukkini is illik hozzá, de húsok köreteként vagy magában, vajon párolva is kitűnő.

Ha szeretnénk kipróbálni ezeket a gombákat, érdemes az interneten keresgélni, mi is innen választottunk két érdekes receptet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában