Ezt írtuk anno 1990-ben

2019.10.16. 07:30

Anno: mérsékelt volt az érdeklődés

Az országos helyzet befolyásolta a helyi választást.

A gazdi szavaz (illusztráció)

Forrás: ÉM

Mérsékelt volt az érdeklődés a rendszerváltoztatás utáni önkormányzati választás első fordulójában megyénkben. Az Észak-Magyarország 1990. október 1-jei számában a nem végleges adatok birtokában emlékeztet rá: a választásra jogosultak 37,3 százaléka járult az urnákhoz. A falvakban szinte mindenhol érvényes a választás, mivel ott a részvételi arány fölötte volt a 40 százaléknak. A megyénkbeli városok túlnyomó többségében viszont második fordulót kell tartani, így Miskolcon is, ahol elsőre 26,2 százalék ment el választani. A második fordulóban már nem lesz szükség a kétötödös szabály alkalmazására, egyszerű többség is elég lesz az eredményességhez.

Nem lefutott küzdelem

Az érdektelenség okai bukkannak fel a lapban a választás napján megszólaltatottak mondataiban.

„Szavaztunk, választottunk mi már eleget, de túlságosan sok értelmét még nem láttuk. Őszintén szólva azt sem tudjuk, kire kell leadni a szavazatunkat” – mondja egy Miskolcon megállított ember. Azt azért elárulja, részt vesz a választáson.

Szintén szavazott az a család, ahonnan előbb a feleség kapott szót:

– Mindennapi témánk otthon a nehezülő megélhetés, a pénzbeosztás. Nálunk egyetlen csepp alkohol sem fogy, de napi három liter tejet iszunk meg a gyerekekkel együtt. Reméltem, hogy ezt már nem kell korlátozni.

A férj pedig ezzel egészíti ki:

– Túl sok volt az ígéret, de eredményt még nem láttunk. Mégis úgy gondolkodunk, előbb-utóbb megváltozik körülöttünk a világ.

Nem mindenki felkészületlen. Az egyik kazincbarcikai család például ezt mondja a helyi viszonyokról:

– Minden szavazókörben négy-öt jelölt van, és mindegyikük jelölése reális. Nem lefutott a küzdelem. Második fordulóra számítok. Vegyes összetételű önkormányzatot tartanék helyesnek. Olyat, amely se nem bal-, se nem jobboldali…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában