nyári szünet

2020.07.17. 07:00

Jó, ha van kire bízni a gyereket

A dolgozó szülőknek jól meg kell szervezni a gyerekek nyári szünetét. Fontos a megfelelő felügyelet.

Apagyi Beáta

20200714 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Nyári szünet riport. képen: Mónika és kislánya Emese

Fotó: Ádám János

Már javában tombol a szünidő, a legtöbb esetben gyermek érdeklődésének megfelelő táborok időpontjai már le vannak fixálva, költségei be vannak fizetve. De mi a helyzet azokkal a gyerekekkel, akik nem táboroznak, hogyan töltik ők a nyári hónapokat?

Variációk

Emese nagyon szerencsés helyzetben van, hiszen méteráru bolttal rendelkező anyukája heti három napot dolgozik egy héten. Mónika, ha teheti nagyszülőkre bízza a kislányát, ha erre nem kerülhet sor, beviszi magával az üzletbe, találkozásunk alkalmával is épp odatartanak, csak kiugrottak egy finom fagyira. – Két gyermekem van, nem jönnek ki túl jól, így nem tartom okos ötletnek, hogy ketten maradjanak otthon. Nagyobbik gyermekem 18 éves, korának megfelelően barátokkal találkozik, párjával terveznek programokat. Emese esetében, amikor nagymama teheti, szívesen vigyáz rá, amennyiben nem ér rá, kislányom bejön velem és együtt töltjük az időt a munka mellett. Édesapjuk külföldön dolgozik, így ő sajnos nem jöhet szóba, ha gyerekfelügyeletről van szó –mondta az anyuka.

Emese fagylaltozás közben elmesélte, anyukája üzletében szívesen színez, rajzol, válogatja az anyagokat és tervezgeti, hogy milyen csinos darab készülhetne belőlük a számára.

– Szeptembertől iskolába megy, ha esetleg megint digitális oktatásra kerül sor, berendezek neki az üzletben egy tanulósarkot és együtt fogjuk elsajátítani az anyagot – tervezi az édesanya.

Miskolc főutcáján tovább sétálva találkozunk Tarba Attilával és kislányával, akik épp a MineCraft tábor második turnusának díját fizették be.

-A nyári hónapokba több színes, közös program is belefér a táborozás mellett. Jelenleg még mindig home office-ban dolgozom, ennek köszönhetően tudok a lányomra vigyázni, minden gond nélkül. Szívesen rakunk ki puzzle-t együtt, bár abban ő az ügyesebb, illetve előszeretettel sürög-forog a konyhában is – mesélte a büszke édesapa.

Rokonlátogatás és fagyi

A fagylaltozók körül egyre több gyermek és szülő, nagyszülő gyűlik össze. Így akad meg tekintetünk Bettinán, aki három különböző korú gyermeknek vásárolja a gombócokat. Miután mindenki megkapta a fejadagját és helyet foglalnak, megkérdezzük, milyen programokkal színesítik a fagyin kívül a szünidőt. – Az egyikőjük – mutat a legnagyobb lánykára – rokonlátogatáson van nálunk. Igyekszem különböző programokkal megtölteni a napjaikat. Legnagyobb gyermekem nem tartott ma délelőtt velünk, ő most otthon van, amikor csak teheti, a barátnőivel találkozik, sétálnak a városban, csacsognak, ahogy a mai tizenévesek szoktak – teszi hozzá. Ezután a fiatalabb kislányt kérdezzük, aki bátran veszi át a szót: – Általában nagyon szeretem a legjobb barátnőmmel tölteni az időt, izgatottan szoktam várni a találkozásainkat. Lehetőségünk volt településünk önkormányzatának szervezésében nyaralni Balatonmáriafürdőn. Szívesen járunk a nagyszülőkhöz, rokonokhoz, így biztos nem telik el unalmasan a nyári szünet – avatja be lapunk munkatársát a kislány.

Kirívó esetek

Azok a tizenévesek, akiket semmilyen módon nem felügyelnek a szülők, nagyon gyakran csapatokba verődve gyűlnek össze parkokban, tereken. – Ha az ott töltött idő alatt viselkedésük nem felel meg a normáknak, rongálnak, bejelentés érkezhet a lakosság részéről a Megyei Rendőr-főkapitányság felé. A helyszínre érkező járőrök rögzíthetik a fiatalok adatait. Helyzettől, az esetleges bűncselekmény mértékétől függ az eljárás súlyossága. – tudtuk meg a Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától.

(A borítóképen: Emese, amikor teheti, segít a boltban az anyukájának)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában