boon.hu video

2024.02.14. 19:00

Rezsicsökkentésként aprították a fát a rendészek Baráthegyen (fotók, videó)

Édes Richárd

Rendészek vágták a fát

Fotó: Ádám János

A Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságában több mint harminc önkormányzati rendész segítette a favágást szerda délelőtt.

Munkájuk Jakubinyi László, az alapítvány elnöke szerint óriási segítséget jelent az alapítványnak: egy nap alatt annyi fát vágnak, amennyit az alapítvány munkatársai nagyjából egy hónap alatt tudnak. A fűtés kardinális kérdés a Szimbiózisnál: a favágási kezdeményezés rengeteget számít az emelkedő energiaárak elleni küzdelemben.

Együttműködés 

A Miskolci Önkormányzati Rendészet tagjai közül több mint harmincan érkeztek szerda délelőtt favágásra a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságába. 

Tavaly az energiaválság fokozódásakor már történt egy hasonló, nagyobb volumenű favágás a Baráthegyi Majorságban, ennek szellemében folytatódik ez a nemes kezdeményezés.  

Jakubinyi László szerint ez egy hatalmas, látványos eredményeket adó együttműködés a rendészekkel. A Szimbiózis Alapítvány fogyatékos és megváltozott munkaképességű tagjai a kollégákkal közösen rendszeresen aprítják és darabolják a fát, azonban a most kivágott famennyiség megközelítőleg egyhavi munkájuknak felel meg, ezért óriási segítséget jelent számukra.

Miért van szükség rá? 

A két évvel ezelőtt kirobbanó energiaválság a Szimbiózis Alapítványt sem kímélte.  

„Több mint 70 millió forinttal nőtt meg az éves számlánk a gáz- és energiafogyasztás tekintetében – beszélt a nehézségekről Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány alapítója. – Az alapítványnak gyorsan változtatnia kellett ezen a helyzeten. Jelen pillanatban 8 cserépkályhával és 6 faelgázosító kazánnal több mint a felére sikerült lecsökkenteni az extra költségeket az első időszakban. Az alapítvány azonban mindig hosszú távra tervez, így másik két faelgázosító kazán beszerzése is folyamatban van.”

Sok az ellátott  

Óriási szükség van fűtésre az alapítványnál, ugyanis a Szimbiózis több mint 500 fogyatékos embert lát el. 180-an vannak a nappali bejárósok, 80-an a bentlakásos kapacitásúak a Szimbiózisnál. Emellett 250-en dolgoznak a különböző foglalkoztatási egységekben. A fűtési árak emelkedése jelenleg 30 Szimbiózis-épületet érint Miskolcon, üzemeltetési költségük azonban nem egyszerű feladat. Elég csak a tavalyi fejlesztésük zászlóshajójára, a 12 fogyatékos lakó új otthonát jelentő épület költségeire gondolni. December elején szerelték fel a gázórát, és januárban az első havi gázszámla 740 ezer forint volt.

Órási segítség 

A majorságban favágás és a tűzifa előkészítése rengeteget segít az energiaköltségek emelkedése miatt kialakuló áldatlan állapoton. Így is lesz gázszámlájuk, de ez megállhat olyan 250 ezer forint körül, és 150 ezer forintnyi fa felhasználásával felezni tudják a gázszámla összegét.  

Tavaly ősszel az alapítvány 160 erdei köbméter tűzifát szerzett be. A focipálya melletti parkoló valóságos tűzifateleppé változott, hatalmas fatárolókkal. Jelenleg a fél évig száradó tűzifa darabolása zajlik, és a Szimbiózisban már most előre gondolkozni lehet a tűzifa előkészítéséről. Fontos a fa szellőztetése és szárítása, mert a száraz tűzifának már a fele elég ahhoz képest, mintha friss fával tüzelnének, és ennek nincs is környezetszennyező hatása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában