boon.hu video

2024.04.23. 13:50

Gyufából készült villamos, buszmakett buszülés anyagból: az MVK múzeumában jártunk (Fotókkal, videóval)

A miskolci villamosközlekedés 125. évfordulójára nyitotta meg kapuit az MVK Közlekedéstörténeti Múzeuma még 2022-ben. Az emlékszobaként funkcionáló kiállítás múzeummá nőtte ki magát, amely mostantól keddenként nyitva áll mindenki számára, aki szeretné megismerni Miskolc helyi közösségi közlekedésének történetét.

A közlekedési emlékmúzeumban Berta József tárlatvezető mutatta a kiállítás anyagát

Fotó: Vajda János

A 100. évfordulóra már volt egy kis emlékhely a Baross Gábor utcai klubszobában. Amikor az megszűnt, debreceni példára hozták létre ezt az emlékszobát. A Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan teleplátogatással egybekötve fogadtak látogatókat, és már az első év után látszott, hogy nagyobb az érdeklődés, mint ami abba az egy napba belefér, ezért döntöttek úgy, hogy látogathatóvá teszik az emlékhelyet – mondta el Berta József, akinek neve szinte egyet jelent a miskolci közlekedéstörténettel.
A tárlat fényképek, korabeli tárgyi emlékek – táblák, okiratok, egyenruhák, jegykezelő eszközök, jármű makettek és egyéb relikviák – bemutatásával ismerteti a miskolci közösségi közlekedés kialakulását és fejlődését.
Busz makett, aminek ülései eredeti buszülés anyagából készültek, fából faragott makettek, amiket kollégák készítettek, gyufából készült villamos modell, ami az 1897-es első villamoskocsi mása és egy gyufaszálakból alkotó művész ajándékozta a kiállítás számára – ez mind megtekinthető az MVK Szondi utcai telephelyén.

Van, aki fél órát tölt itt, van, aki másfelet, de olyan is volt már, aki a dokumentumok kutatását kérte

 – mondta el a tárlatvezető. Értékes dokumentumokat tartalmaznak a vitrinek, 1895-től kezdődően található dokumentáció, például egy villamosvezető tanoncok részére kézzel írt 1931-es oktatási könyv, aminek az eredetét most próbálják felderíteni, vagy egy 1909 és 1960 között kézírással vezetett közlekedési napló is, mely a baleseteket dokumentálja.

A múzeumba a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyet az MVK Ügyfélszolgálati Irodájában tehetnek meg az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában