boon.hu video

2024.05.29. 07:00

Már tudjuk, mikor adják át a Nemzeti Összetartozás Hídját Sátoraljaújhelyen. Nem lesz olcsó átsétálni rajta... - képekkel, videóval

A sátoraljaújhelyi Szár-hegyet és Vár-hegyet köti össze az oda és vissza is gyalogosan járható híd, amely a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet kapta.

Szaniszló Bálint

Így néz ki a sátoraljajhelyi Magas-hegyről a Nemzeti Összetartozás Hídja

Fotó: SZB

Mint néhány hete beszámolt róla a boon.hu, maga a Nemzeti Összetartozás Hídja lényegében már készen van Sátoraljaújhelyen. 

A sátoraljaújhelyi Vár-hegy, tetején a vár romjaival és maga a híd
Fotó: SZB

Az építőknek azonban még akad jócskán munkájuk a két végponton: a Szár-hegyen és a Vár-hegyen az utóbbi napokban is gőzerővel dolgoztak, a fogadóépületeket és a megközelítést segítő infrastruktúra készül.  

Négymilliárdba került   

A sátoraljaújhelyi függőhíd építése egyénként 2021 végén kezdődött el. A projekt büdzséje 4 milliárd forint, amelyet a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program finanszíroz. A függőhíd több mint 80 méter magasan húzódik a föld fölött, és hosszú ideig azt hihettük, hogy 700 méteres hosszával vélhetően világrekordot fog dönteni.  

Időközben azonban két év alatt 200 millió koronából (nagyjából 3 milliárd forintból) felépült a tipikusan cseh hangzású Sky Bridge 721, azaz egy 120 centi széles, 721 méter hosszú függőhíd, amin egyszerre akár ötszáz bátor ember vághatja le a völgyet. Az indulásnál ajánlatos megnézni, mindenünk nálunk van-e, ugyanis a híd csak az egyik irányban járható, ami ott marad a startnál, azért bizony nem lehet útközben visszafordulni. Az 1100 méteres tengerszint feletti magasságban található kiinduló állomáshoz libegő viszi fel a látogatókat. Ha azt vesszük, hogy a sátoraljaújhelyi híd két irányban járható, akkor a világrekord mégis jogos lehet.   

A hídnak köszönhetően abban reménykednek a sátoraljaújhelyiek, hogy teljesen új perspektívába helyezi a város és a hegyek látképét. A Nemzeti Összetartozás Hídjával járó fejlesztés a Zempléni Kalandpark vezetése szerint éves szinten sok százezer látogatót vonzhat a térségbe. A gyalogoshíd a Zemplén Kalandpark része lesz, teljes egészében önkormányzati projekt, melynek fenntartását a város vállalta.

A nemzeti összetartozás napján avatják 

Már azt is tudhatjuk, hogy a Nemzeti Összetartozás Hídjának átadási napja nem lehet más, mint 2024. június 4-e, a nemzeti összetartozás napja. Mint megtudtuk, ezen a napon csak az ünnepségre meghívott vendégek használhatják - persze, ha van bátorságuk - a hidat.  

Nemzeti színben is tud pompázni a Nemzeti Összetartozás Hídja
Forrás: olvasó

2024. június 5-én viszont a sátoraljaújhelyi és a sárospataki lakosok számára ingyenesen lesz kipróbálható a híd, lakcímkártya felmutatása ellenében.  

Aztán 2024. június 6-tól mindenki számára megnyílnak a kapui a Szár-hegyet és a Vár-hegyet összekötő kétirányú gyalogos kötélhídjának. A híd minden nap délelőtt 10 és este 7 óra között lesz látogatható.

Korlátozottak a parkolási lehetőségek 

Amennyiben valaki autóval érkezik a híd meglátogatására, akkor két lehetőség közül választhat. Ingyenesen elhelyezheti gépkocsiját a Vár-hegyi parkolóban, ahonnan már csak 300 méter emelkedős szakasz választja el a hídfőtől. Tény, hogy ennek a parkolónak a befogadó képessége meglehetősen korlátozott. 

Másik lehetőség, hogy a Zempléni Kalandpark libegőjének alsó állomására érkezik (Sátoraljaújhely, Torzsás u. 25.) az autós, ott bővebb számú parkolóval rendelkeznek. Onnan aztán a Magas-hegyi libegővel a középső állomásig kell utazni, majd átszállni a Szár-hegyi libegőre. A Szár-hegyen aztán olyan 10 perc séta a hídfő.  

Ötezer forint a belépő a hídra 

A Vár-hegy parkolójában, a Vár látogatóközpontban lesz lehetőség jegyet venni a hídra, valamint mind a két hídfőnél lesz egy-egy jegyértékesítő automata. Ezeknél az automatáknál kizárólag bankkártyával lehet fizetni. A hídra való belépés ára 5 ezer forint. A sátoraljaújhelyi, illetve sárospataki lakosok számára 20 százalék kedvezményt biztosítsanak a jegyárakból, melyet majd a Vár látogatóközpont pénztárában tudnak érvényesíteni a lakcímkártya felmutatásával.  

Így néz ki a függőhíd Szár-hegyi állomása és környéke most
Fotó: SZB

Amennyiben a vendég a híd zónájába belép, lehetősége nyílik az átkelésre. Időkorlát nincs, viszont 300 főnél nem tartózkodhatnak többen a híd zónáján belül egyszerre. Ezt egy számláló fogja számolni mind a két oldalon. Ha valamelyik kapunk kilép a vendég, a hídra való visszatéréshez újabb belépőjegy megvásárlása szükséges. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában