Nyári szünet

2024.05.29. 20:00

Nyaralunk már végre? - egy héttel tovább kell járni az iskolákba

Az eltolódott tanév és rövidebb nyári vakáció tartogat kihívásokat az intézményi és szülői oldalról egyaránt. Hogy melyek ezek, ennek jártunk utána.

Galambos Eszter

Idén egy héttel később kerül fel a felirat a táblára

Fotó: Bujdos Tibor

Rövidebb vakáció vár idén az iskolás korú gyermekekre és szüleikre, ez azt jelenti, hogy június 21-ig kell iskolába járni az általános iskolásoknak és a gimnáziumban tanulóknak. Kivételt jelentenek ez alól a szakképzés sajátosságaihoz igazodó szakképzési intézmények tanulói, akik az előző évek gyakorlatához hasonlón június 14-ig járnak iskolába.

Ez az ellentmondásos helyzet az intézményeket, pedagógusokat, szülőket és gyermekeket egyaránt érinti, de hogy negatívan vagy pozitívan ennek jártunk utána.

 

Hosszabb szünetek voltak év közben 

A Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettese Tóthné Rimaszécsi Zsuzsanna kérdésünkre elmondta, hogy azért tolódott ki az év, mert meghosszabbodtak az év közbeni szünetek az általános iskolában. A téli szünet esetében ez majdnem egy plusz hetet jelentett, az eddigiekhez képest. 

A tanítási napok számának a megtartása azonban kötelező és így logikus módon meghosszabbodott a tanulmányi munka időszaka is. Az igazgatóhelyettes véleménye, hogy valószínűsíthető egy kicsit a külföldi mintát vesszük át, hiszen más országokban év közben is a hosszabb szünetek a jellemzők.

 

Pozitív és negatív dolgokat is hozott az új helyzet

Az igazgatóhelyettes véleménye, hogy a változás az egyik oldaláról nézve nagyon pozitív, hiszen a gyermekek fáradnak a tanév során így jót tett, hogy év közben is többet tudnak pihenni. A másik oldal viszont az, hogy így a tanév nagyon belecsúszik a nyárba. Mivel ez az első év, hogy ez így történik, ezért tapasztalat csak jövőre lesz. 

Az már azonban most látható, hogy bár még csak május vége van, a napos, meleg idő miatt a tanulók fáradékonyabbak, figyelmük nehezebben leköthető. Ez júniusban várhatóan még fokozódni fog. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt lehet mondani tehát, hogy június közepéig is nagyon nehéz volt a gyermekeket a tanteremben tartani és most ez egy külön kihívás lesz.

 

Szabadtéri programok az utolsó héten 

Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, hogy ők már az év elejétől készülnek erre a helyzetre, ezért az eseménynaptárukat úgy igazították, hogy az utolsó héten szabadtéri programkavalkád vár majd az iskolájukba járó gyermekekre.

 Minden napra különböző programokat terveztek: készülnek a Népkertbe, mennek, az Avasi kilátóba és az ott található játszótérre, itt különböző játékos feladatokat fognak elvégezni, lesz sportnapjuk és gyermeknapjuk is.

A nyolcadikosok ballagása és a tanév utolsó napja június 21-én, a tanévzáró és a bizonyítvány osztása pedig június 24-én lesz.

 

Tovább is vigyáznak a gyermekekre

Tóthné Rimaszécsi Zsuzsanna igazgatóhelyettes hozzáteszi, hogy a sulinak ugyan vége van június 21-én, de az intézmény a szülők dolgát is szeretné megkönnyíteni azzal, hogy táborokat szervez a tanulóknak. Ennek köszönhetően június 21 és 28 között összesen 170 gyermek jelentkezett már a két sporttáborba és a napközis táborba, ezek általában alsó tagozatosak. 

Az igazgatóhelyettes tapasztalata az a visszajelzések alapján, hogy a szülők számára a rövidebb nyári szünet pozitív, mert ez az időszak így jobban megoldható a számukra, kevesebb szabadságra van szükség és könnyebb a nagyszülői segítséget igénybe venni.

 

Egyik gyermek így, a másik úgy 

F. Enikőnek négy gyermek van, amelyekből kettő általános iskolába, alsó - és felső tagozatba jár, egy gimnáziumban és egy technikumban tanul. Az általános iskolások lányok 7 és 13 évesek nagyon élvezték, hogy év közben is hosszabb szüneteik voltak. Legjobb példa erre – mondja Enikő - a tavaszi szünet, ami régebben nagyon rövid volt: úgy volt négy-öt nap, hogy abba beleesett a hétvége és a munkaszüneti napok is. Ebben az évben azonban végre tényleg egy szünet hosszúságára nyúlt.

A nyári szünettel náluk több probléma is adódik, az egyik hogy a nagy júniusi melegben a gyerekek nem szívesen mennek az iskolába. Ráadásul a 15 éves fia mivel technikumba jár június 14-én egy héttel hamarabb végez a tanévvel, elkezdődik számára a szünet, amit, az általános iskolába és a gimnáziumba járó lányai nehezen viselnek és nem értik, hogy nekik miért nincs vakáció.

Szintén ugyanez a gond a nyaralás tervezésénél, hiszen június 20 után már lehetetlen jó áron lefoglalni egy előszezon árában lévő nyaralást és így a hosszabbra nyúló tanév miatt jó lehetőségektől esik el a család.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában