Szépítenek

2024.05.29. 11:45

Virágfákkal szépül Miskolc belvárosa (fotók, videó)

Színes virágok teszik hangulatosabbá a sétálóutcát.

Édes Richárd

Virágfák kihelyezése Miskolcon

Fotó: Vajda János

A Szent István téren tartott sajtótájékoztatót szerda reggel Szopkó Tibor alpolgármester, Szarka Dénes, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője és Czifrusz Natália, Miskolc főkertésze.

22 virágfa színesíti a belváros hangulatát

„A virágfa egy tartószerkezet edényekkel, leginkább csüngő típusú növényekkel. Ezekből kerül ki ma a város főutcájára huszonkét virágfa” – beszélt a zöld programról Czifrusz Natália. „Gyakorlatilag faltól falig burkolat határolja a sétálóutcát, alatta rengeteg közművezeték fut a térkő alatt. Így oda nem tudunk virágokat ültetni, ezért van szükség ezekre a virágfákra.”

Iskolai tankertészetből érkeznek a növények

A belváros virágosítási programja négy éve kezdődött az Északi Agrárszakképzési Centrum, a Debreceni Márton Technikum Mezőgazdasági- és Földmérési Szakképző Iskola segítségével. Az szakembereik készítik elő a palántákat, ők ültetik be a növényeket. Mindig május végén történik meg a virágfák kiszállítása.

A huszonkét virágfa egészen októberig lesz kint, így a tél hideg időjárási körülményei között nem akadályozzák majd a hóeltakarítási, síktalanítási munkákat. Télen mindig visszakerülnek az iskola tankertészetébe, ahol kitisztítják, kitakarítják a virágtartószerkezeteket, és várják azt, hogy következő tavasszal újra megtöltsék és beültessék őket.

A virágfák bírni fogják a szélsőséges klímát

A virágfák számára nehézséget jelentenek az extenzív körülmények: ilyen az óriási meleg és a borzasztó erős sugárzás. A napsugárzásból az UV sugárzás borzasztó erős tud lenni, illetve maga az a hősziget hatás: a burkolat is komoly kihívás elé állítja ezeket a növényeket. 

Czifrusz Natália szerint a növények kiválasztásánál fontos szempont volt az, hogy milyen növények bírják a legjobban a tűző napot és a kitettséget.

„Maga az ültető közeget jelentő talajkeverék különböző anyagokkal van felturbózva. Hosszú hatástartamú és lassú lebomlási tápanyagokkal és vízmegkötő anyaggal töltötték meg. Így a virágföld egy-egy időszaki öntözés után megfelelő vizet tartalékol magában, és el tudja látni a növényeket.” 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában