Találkozó

2024.06.29. 07:45

Bányászok, kohászok és erdészek lepték el Miskolcot (fotók)

Pénteken megnyitották a 12. Bányász-Kohász-Erdész Találkozó Szakmai Napok és Konferenciát, amelynek idén Miskolc ad otthont. A találkozó a szakmai programok mellett remek lehetőséget ad a kapcsolatok ápolására.

Gárdonyi Edina

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Külön öröm, hogy Miskolc, az egyik Alma Mater ad otthont immár másodszor ennek az eseménynek – kezdte köszöntőjét Dr. Szombathy Anna, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület alelnöke.

Kiemelte, miért nagyszerű, hogy Miskolcon van a találkozó:

– Ez a város mindig központi szerepet játszott a szakember-képzésben és az iparágak fejlődésében. A bányászok, kohászok és erdészek munkája meghatározó jelentőséggel bír mindennapi életünkben és gazdaságunkban.

A hagyományok adják az egyetem összetartó erejét

A társszervező Miskolci Egyetem rektora, a találkozó fővédnöke Prof. Dr. Horváth Zita elmondta, hogy a Miskolci Egyetem – a Selmeci Akadémia utódintézményeként – erősen kötődik a bányász-kohász-erdész szakemberképzéshez és őrzi az évszázados hagyományokat.

A rektor beszédében felidézte a kezdeteket:

– Az Akadémia Sopronba költözése után erdőmérnöki, kohómérnöki és bányamérnöki karok működtek. 75 éve a kohó és bányamérnöki kar Miskolcra költözött, ahol kiegészülve a gépészmérnöki karral megalakult a Nehézipari Műszaki Egyetem, melynek közvetlen jogutódja a mai universitas. Az egyetem összetartó erejét adják a selmeci-soproni múltból származó évszázados hagyományok.

A három hivatás otthon van Miskolcon

A megjelent szakembereket Veres Pál, Miskolc polgármestere is köszöntötte:

Nemcsak szakmák találkozója ez, melyek hagyományai a múltban gyökerezve alakították mások mellett Miskolc történelmét is, hanem olyan konferencia, mely a jövőbe mutat, hiszen a fenntartható fejlődésért igyekszik tenni. A múlt, a jelen és a jövő egymástól nem szakítható szét. Ez a három hivatás otthon van Miskolcon: Perecesen és Lyukóban, Diósgyőrben egészen a Fazolák óta és a Bükk erdeiben.

Országos csapatépítés

– A fenntartható fejlődésért gondolkozunk közösen, a Miskolci Egyetemmel együtt – tájékoztatta a boon.hu-t Törő György, a találkozó főszervezője, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Bányászati Szakosztályának elnöke. Hozzátette, hogy az ország minden részéről érkeztek Miskolcra bányászok, kohászok, erdészek.

Hangsúlyozta, hogy a találkozó nemcsak szakmai, hanem közösségépítő programot is kínál a résztvevőknek:

– Ezek a találkozók megerősítik a barátságokat és új kapcsolatok kialakítására adnak lehetőséget. Próbáljuk bemutatni Miskolcot és környékét a fakultatív programok során. Lényegében ez egy országos csapatépítő program a szakma képviselőinek.

Törő György azt is kiemelte, hogy nagyon sok segítséget kaptak a Miskolci Egyetem hallgatóitól a találkozó előkészítésében és lebonyolításában is.

A jövő szakemberei is jelen vannak

Szász Dorottya műszaki földtudományi alapszakos másodéves hallgató elmondta, hogy nagyon tetszik neki a rendezvény hangulata:

– Szeretek új embereket megismerni és itt lehetőség van szakmabeliekkel találkozni. Hallhatunk történeteket, amiket mi is átélünk az egyetemen. Szeretek itt lenni.

Nagy Sándor szintén a Műszaki Földtudományi Kar hallgatója és a kar valéta elnöke. A szervezők kérték meg arra, hogy szervezzen hallgatókat az eseményre.

– Ahhoz képest, hogy kicsi kar vagyunk, nagyon összetartó a közösség. Ez egy nagyon jó lehetőség számunkra, hogy a tapasztalt szakmabeliekkel megismerkedjünk és akár a későbbiekben is kamatoztathatjuk az itt kialakult kapcsolatokat 

– mondta el a valéta elnök, hogy miért tartja fontosnak, hogy részt vegyenek az eseményen.

Napok óta részt vesz az előkészületekben Balpataki Bálint elsőéves kohászhallgató:

– Vége a vizsgaidőszaknak, túl vagyunk az első egyetemi évünkön. Ez egy jó alkalom arra, hogy még erősebb közösséggé kovácsolódjunk. Nagyon tetszenek azok a sztorik, amiket a több évtizede a pályán lévők mesélnek nekünk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában