Villanyrendőr

2024.06.07. 11:30

Az eredeti Villanyrendőr belsőépítésze szerint nincs jelentéktelen munka az életben-képekkel

A Villanyrendőr visszaállításának avatóünnepségén különleges vendég is jelen volt Dufala József belsőépítész személyében, aki idén ünnepli kilencvenedik születésnapját. A tervező örömmel osztotta meg gondolatait és emlékeit a kereszteződés történetéről és az újonnan felépített forgalomirányító fülkéről.

Gárdonyi Edina

Ilyen a kilátás a Villanyrendőrből

Fotó: Vajda János

A hatvanas évek elején hatalmas forgalom volt a kereszteződésben, és a forgalomirányító rendőrök egy szűk és kényelmetlen bódéban voltak

 – mesélt a kezdetekről Dufala József, akinek a tervei alapján készült forgalomirányító fülke megoldotta ezt a problémát. 

A Villanyrendőr Miskolc ikonikus építménye civil kezdeményezésre valósult meg.
Miskolc - sokak által ikonikusnak tartott - szimbóluma, a Villanyrendőr újra a régi helyén áll
Fotó: Vajda János

Az új Villanyrendőr pontos mása a réginek, ez egészen biztos, hiszen én adtam a terveket. Számomra éppen ez a legnagyobb érdekessége a mostani avatónak, ugyanis életemben nem történt még olyan, hogy egy munkámat kétszer adták át, kétszer ünnepelték meg. Tulajdonképpen reinkarnálódott a régi Villanyrendőr

– mondta a belsőépítész.

Először nem örült a munkának

Az eredeti felkéréssel kapcsolatban felidézte, hogy eleinte nem örült ennek a munkának, mert akkor éppen a színház tervezési feladataiban vett részt, ami mellett ez jelentéktelen feladatnak tűnt számára. 

A Villanyrendőr azonban szimbólummá vált, és rájöttem, hogy nincs jelentéktelen munka az életben

 – vonta le a tanulságot.

Vegyes érzelmekkel tekint a régi épületekre

Dufala József visszaemlékezett miskolci munkásságára is. 1958-ban kezdte pályafutását a városban, ahol számos ikonikus épület belsőépítészeti munkáit végezte. A Kossuth téren található gyógyszertár felett lévő irodája volt a bázisa. Az évek során számtalan üzletet, bankot és közintézményt tervezett Miskolcon, melyek közül kiemelte a Vasas Művelődési Házat, a régi Juno szállót és a Képcsarnokot. 

A megújuló miskolci épületekre vegyes érzelmekkel tekint. A Vasas Művelődési Házzal kapcsolatban – amely technikailag is újszerű megoldásokat tartalmazott és különösen közel állt a szívéhez – elmondta, hogy szomorúan látja, hogy áruházzá alakult. Hozzátette, hogy sajnálattal veszi tudomásul, hogy az épületek eredeti funkciója háttérbe szorult, és a legtöbb helyén már étterem vagy kávézó működik. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában