Megkérdeztük

2024.06.14. 17:00

Három-négy százalékos ingatlanpiaci áremelkedés: mítosz vagy valóság?

Minden ingatlan más, így Miskolcon sem lehet általános törvényszerűségeket megfogalmazni ezen a területen a szakember szerint.

Édes Richárd

Megnőtt az érdeklődés az ingatlanok iránt

Fotó: MW

Az ingatlanpiaci statisztika nem kőbe vésett szentírás. Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont tulajdonosa szerint pár hónapnak még el kell telnie ahhoz, hogy a 3-4 százalékos ingatlanpiaci áremelkedés Miskolcra is eljusson: 

Miskolcon jelenleg nem az árakban, inkább az érdeklődésben van élénkülés. Lehetséges, hogy pár lakás ára a megszokottnál magasabbra emelkedett, így drágábban tudták eladni. Másrészt a vásárlók manapság már látják, hogy egy ingatlan iránt növekvő az érdeklődés, ezért kevesebbet alkudoznak, mint 2023 év második felében.

Az ingatlanpiaci árdinamikáról Demeter Tibor megjegyezte: minden áremelkedés és növekedés kezdete, ha hirtelen megnő a telefonhívások száma egy adott területen. 

Minél többen megnéznek egy ingatlant, annál meredekebben emelkedik az ára, mert a tulajdonosa is többet fog kérni érte. Igazán jelentős áremelkedés a piacon akkor lesz, ha több vevő érkezik. 

A 3-4 százalékos áremelkedés korábbi ingatlanpiaci állapotokat tükröz

Demeter Tibor álláspontja az, hogy a statisztikusok a Központi Statisztikai Hivatalból merítik az elképzeléseiket, így ezek az állítások a 2-3 hónappal korábbi piacra adnak rálátást. Ebben az is szerepet játszhat, hogy megszűnt a régi CSOK, jött az új konstrukció, és ez érinti az ingatlanpiac egy részét. 

Az új CSOK miatt voltak ingatlanvásárlási halasztások 2023 végén, mert sokan arra készültek, hogy az újat vegyék igénybe. Ez sokakat visszatartott a vásárlástól. Halasztott ingatlanvásárlásról beszélhetünk 2024-ben, mert rengetegen idén tavasszal, jellemzően márciusban és áprilisban vásároltak ingatlant. Ez még most, májusban, júniusban is érezhető

 – ismertette a tavalyi helyzetet az ingatlanszakértő. Másrészt a Demeter Ingatlanközpont vezetője a bankokkal is kapcsolatba hozza a 3-4 százalékos áremelkedés országos adatát. Ugyanis korábban nagyjából 9-10 százalék jelzálogkamatú hitelt adtak a bankok, ez a hitel 2024 tavaszán 6-7 százalék közöttire mérséklődött. Ami az ingatlaniroda alapítója szerint egy kiegyensúlyozott állapot: többért az emberek nem vesznek fel hitelt, kevesebbért a bankoknak már nem éri meg hitelt adni. 

„Az áremelkedés olyan, mint a tóba dobott kő”

Demeter Tibor úgy látja: napjainkban jól állnak a mutatók az ingatlanpiacon, akár Miskolcot, akár az egész országot nézzük. Most kezd kisimulni az ingatlanpiac. Jelentősen emelkednek a tranzakciószámok, és ezzel párhuzamosan nőnek az árak az ingatlanpiacon. „Az áremelkedés hullámszerű terjedése olyan, mint amikor az ember egy követ dob a tóba: a hullámok további hullámokat keltenek az egész tóban – szemléltette a folyamatot a Demeter Ingatlanközpont alapítója. – Az ingatlanpiacon az áremelkedés mindig kicsiben, a kis garzonokkal kezdődik, az apró lakások felől kiterjed a társaslakásokra, a nagyobb panellakásokra, illetve a vidéki rosszabb állapotú lakásokra is Miskolc vonzáskörzetében”-szemléltette a miskolci áremelkedés folyamatát Demeter Tibor. Mert ha egy bizonyos miskolci szegmensben emelkedik az ár, az kihat az összes többire.

Miskolcra csak pár hónap múlva jut el a 3-4 százalékos ingatlanpiaci áremelkedés

Demeter Tibor szerint itt is érvényes régi tőzsde világából származó mondás: Ha a Wall Streeten valaki eltüsszenti magát, akkor hamarosan megfázik az egész világ. Vagyis Budapesten, Debrecenben akár most is reális lehet az említett léptékű áremelkedés, Az ingatlanszakértő megállapította: ez az emelkedés várhatóan csak 4-6 hónap múlva érkezik meg Miskolcra. Másrészt az ingatlanpiaci környezet is teljesen más nálunk, mint a fővárosban és Debrecenben. A cívis városban például egy ingatlannak dupla ára is lehet egy hasonló miskolci ingatlanéhoz képest. Miskolcon a tranzakciószám nőtt, de még van hová fejlődni. Ebben segíthet az országos áremelkedés későbbi kihatása Miskolcra. 

„A 3-4 százalékos áremelkedés tehát érvényes lehet az ország bizonyos területeire, és aztán ez kicsivel később majd a miskolci ingatlanárakat is magával húzza” – világított rá a tendencia miskolci érvényesülésére Demeter Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában