Választás 2024

2024.06.27. 11:34

Döntött a Kúria: Szegiben is megismétlik a polgármester választást

Ennek az időpontját is július 7-re írták ki.

Boon.hu

Fotó: MW

Június 26-án jelent meg a Kúria végzése, amely szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Választási Bizottság 127/2024. (VI. 14.) számú határozatát megváltoztatja, a Szegi Helyi Választási Bizottság 25/2024. (VI.09.) HVB számú, a polgármesterválasztás eredményét megállapító határozatát megsemmisíti. Borsod Abaúj-Zemplén Vármegye Szegi 001. szavazókörben elrendeli a 2024. évi polgármester-választásra vonatkozó szavazás megismétlését, az ismételt szavazást 2024. július 7. napjára tűzi ki. A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Hirtelen sok beköltöző

A felülvizsgálat alapjául szolgáló tényállásban azt írják, a kérelmező független polgármesterjelölt és egyéni listás jelölt volt. A község egy szavazókört alkot, a választópolgárok száma 2024. március 11-én 245 fő, a szavazóköri névjegyzék előállításakor (2024. március 13.) 246 fő, 2024. június 3-án 278 fő, a választás napján, 2024. június 9-én 348 fő volt.

A választást követően a helyi lakosok nevük, lakcímük, személyazonosító igazolványuk száma megadása mellett petíciót indítottak, 2024. június 12-én 15:05 órakor a Helyi Választási Bizottság részére leadott 5 ív összesen 59 aláírást tartalmaz. A kérelmező a Helyi Választási Bizottság határozatával szemben fellebbezést nyújtott be, ám a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Választási Bizottság 127/2024. (VI. 14.) számú határozatával a helyi Választási Bizottság határozatát helybenhagyta. A kérelmező ezt követően fordult a Kúriához.

A Kúria döntése

A Kúria megállapította, hogy a kérelmező megalapozottan hivatkozott arra, hogy a Területi Választási Bizottság megsértette a Ve. 43. § (1) bekezdését, mert határozatában nem rögzítette a fellebbezés elbírálásához szükséges tényeket sem a választópolgárok választási nyilvántartásokból elérhető száma, növekedése, a növekedés időpontja, továbbá a választás napján történtekkel kapcsolatos események, valamint a választópolgárok petíciója tekintetében, és a kérelmező által csatolt, illetve hivatkozott bizonyítékokat egyáltalán nem értékelte. 

Mivel a Kúria a bírósági jogorvoslati eljárásban a Ve. 231. § (5) bekezdése értelmében köteles a választási jogvitát érdemben lezárni, a Kúria az ügy eldöntéséhez szükséges tényállást jelen határozatában fentebb rögzítette, továbbá mérlegelte a rendelkezésre álló bizonyítékokat, és arra a következtetésre jutott az alábbi indokok alapján, hogy az érintett szavazókörben sérült a választás tisztasága megóvásának és a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének választási alapelve.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában