Változások

2024.06.29. 20:03

Túri Anikó: 2026-ra a vezetői pozíciók 40 százalékát nők fogják betölteni

Az "alulreprezentált nem" képviselőinek, vagyis nőknek kell betölteniük 2026-ra a nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára szombaton Tarcalon.

MTI

Jelenleg a vezetői pozíciókat körülbelül 30%-ban töltik be nők

Fotó: kormany.hu

Túri Anikó az iconFeszt gazdaságpolitikai konferencia és fesztivál zárónapján a Női vezetők a magyar pénzügyi-gazdasági rendszerben című kerekasztal-beszélgetésen vett részt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen.

Az államtitkár az MTI kérdésére kifejtette, az uniós rendelkezés azt is előírja: a tőzsdén jegyzett vállalatoknak biztosítaniuk kell azt is, hogy felsővezetői pozíciók esetében ez az arány 33 százalék legyen. Az uniós szabályozás 2026-ban lép életbe, de annak átültetését ez év végig meg kell tenni - emelte ki.

Túri Anikó hozzátette, ez az arány ma Magyarországon 30 százalék körüli az állami vállalatok esetében, azaz ennyi női vezető biztosan van kvóta nélkül is. A tendenciát figyelembe véve nem jelent majd akadályt a hazai vállalatoknak ez a rendelkezés - jelezte. 

A rendezvényen, amelyen olyan témák szerepeltek, mint a család és a munka kapcsolata vagy a gyermekvállalás kérdése, Túri Anikó mellett Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója, Máger Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója mondta el véleményét és számolt be tapasztalatairól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában