Anno

2024.07.21. 21:00

Ezt az ajándékot adta Miskolc Budapestnek

Budapest centenáriuma alkalmából egy szobrot adományozott Miskolc, a történtekről 50 éve, 1974-ben számolt be az Észak-Magyarország.

Szülinapos ajándék

Forrás: Shutterstock

Fotó: Miljan Zivkovic

Miskolc város Tanácsa – Budapest centenáriumának alkalmából – a borsodi iparvidék központjának életét tükröző jubileumi emlékművet ajánlott fel a fővárosnak. Az újpalotai lakótelepen felállítandó szoborkompozíció megalkotásával Varga Miklóst, a miskolci művésztelepen élő szobrászművészt bízták meg"

– írta 50 éve, 1974. július 20-án az Észak-Magyarország. Mint a lapot olvasók egy fél évszázada megtudhatták, a művész a Pest-Buda-Óbuda egyesítéséből keletkezett főváros jelképeként három, egyenként 7 méter magas, ugyanakkor a diósgyőri vasművekben végzett munkát is kifejező, öntött-kovácsolt- esztergált fémoszlopból álló emlékművet alkotott. A szoborkompozíció kivitelezését a Lenin Kohászati Művek és a Diósgyőri Gépgyár egyes üzemeinek szocialista brigádjai vállalták, és a cikk szerint 1974. július 19-én el is szállították Budapestre. 

A Fortepánon megtaláltuk a fotót, ami 1975-ben készült az említett szoborról, az interneten pedig egy 40 évvel később készült blogbejegyzést, amiben szintén olvasható a Varga Miklós-féle szoborról.

A Fő tér Újpalotán 1975-ben. Előtérben a Centenáriumi emlékmű (Varga Miklós szobra.), Miskolc város ajándéka Újpalotának. 
Forrás: Fortepán, Gergely János ajándéka

Névjegy

Varga Miklós (Mezőtúr, 1928. május 16. – Miskolc, 2018. október 20.) magyar szobrászművész. Főként Miskolcon alkotott, felesége Nagy Gy. Margit gobelinművész volt. 1960-ban – a kecskeméti ösztöndíj lejárta után – Miskolcra költöztek, a Diósgyőrben újonnan épült, a város második művésztelepére. ismertebb művei Miskolcon például a Korsós lány című szobra,  Vízbelépő szobra Miskolctapolcán.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában