Anno

2024.07.20. 18:00

Új lakást kaptak a kazincbarcikai négyes ikrek szülei

Kellemes „vészhelyzetben” is előkerülnek a mecénások, írta 30 éve az Észak-Magyarország. Kazincbarcikán akkor négyesikrek születtek.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Anneka

„Nem tagadhatjuk. A kazincbarcikai önkormányzat képviselő-testülete példás gyorsasággal intézkedett" – írta 1994. július 20-i számában sz Észak-Magyarország. Lénemé Zelena Anita 24 éves édesanyának ugyanis négyes ikrei születtek. A négy gyermek – három fiú és egy kislány –  július 1-én látta meg a napvilágot: Gábor 1790 gramm, Ádám 1800 gramm, Dániel 1770 gramm és a kislány, Dalma 1710 grammal született. A kicsinyek Budapesten a SOTE I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán jöttek a világra, és épp a napokban töltötték be a 30. életévüket. 

Egészséges újszülöttek

Számtalanszor röppen fel a hír, valahol a világon: négyes, ötös vagy hatos ikrek születtek. Dr. Papp Zoltán, a SOTE professzora a fenti klinikán a TV Híradóban elmondta: az a nagyszerű és csodálatos, hogy itt valamennyi újszülött egészséges, életképes, és az első kritikus napokon túl vannak. Az édesanya július 1-én szült és a szülést követő néhány nap után Ádámot az inkubátorból már ki is vehette, a többi csecsemőt pedig megsimogathatta. Léner Tamás feleségével, nyugdíjas édesapjával és édesanyjával Kazincbarcikán egy két és félszobás lakásban élnek. A boldog édesanya Szuhakállóban született, és laboráns a Borsodi Energetikai Kft.- ben. A négy iker édesapja 26 éves, és ugyanannál a cégnél dolgozik, ahol a felesége. Most műszakos kazánsegédgépész. A fiatalok 1991 októberében tartották esküvőjüket.

Az ultrahang először csak három babát jelzett...

A 30 évvel ezelőtti cikk arról is ír, hogy az anyuka az első terhességét szerencsésen kihordta, a gyermek azonban szívfejlődési rendellenességgel született, és csak kilenc hetet élt. A következő terhességnél az ultrahangos vizsgálat három babát jelzett. Miskolcon azonban már egy modernebb készülék négy kisbabát mutatott az orvosoknak. A család ezért úgy döntött, hogy a kicsinyek Budapesten szülessenek a klinikán, ahol modernebbek a műszerek. 

Négyes ikrek születtek: ez a cikk jelent meg 1994-ben az Északban


A férj június 30-án kora délután még meglátogatta feleségét. Alig ért haza Kazincbarcikára, este már jött a telefon: gyermekáldás várható, a szülést megindítják. Léner Tamás alig pihent. Július 1-én hajnali 4 órakor indult vissza Budapestre, de elkésett - mondta kissé szomorúan - a szülésnél így nem lehetett jelen”. Megcsodálta a már inkubátorokban fekvő csecsemőket, majd boldogan ölelte át feleségét. 

Babakocsik ajándékba

A gyermekek születése a sok-sok öröm mellett több problémát is felvetett, írta 1994-ben a lap. Például kicsi volt a lakás. Ezért alig születtek meg a gyerekek,  kaptak az önkormányzat segítségével egy három szobás lakás. S mivel a nagymama szakképzett védőnő volt, így hivatalosan főfoglalkozású csecsemőgondozónak „rendelték" a picik mellé. Négy gyermekkocsit is ajándékba kapott a család, erről a büszke édesapa így nyilatkozott 30 éve az Északnak: „A klinikán egy hölgy, a Baba Oázis Zöld Sziget Magyar-Német Kft. képviselője felajánlott 4 gyermekkocsit 100 ezer forint értékben; de nekünk erre nincs ennyi pénzünk, mondtam. Kiderült, nem is úgy gondolták, hanem ajándéknak. Sőt! Megígérték, a négy gyermekkocsit Németországban mielőbb úgy szerelik össze, hogy az nekünk megfelelő legyen.” 

Harminc év után

Kíváncsiak voltunk, hogy mi lett a kazincbarcikai Léner-ikrekkel. Elsőként a születésükről beszámoló tudósítást találtuk meg 1994-ből a kazincbarcikai tévé oldalán. A családra is rábukkantunk a Facebookon, az egyik testvér oldalán a közös 30 éves szülinapról osztottak meg fotókat. Nagyon helyes, boldog családnak tűnnek, mind a négy fiatal és párjaik is. Megpróbáltuk felvenni velük a kapcsolatot, ha sikerül, szívesen beszámolunk róla, hogy hogyan alakult az életük.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában