Különleges hangszeren versenyeztek

2024.07.12. 20:55

Tizenharmadszor rendeztek csengettyűfesztivált Parasznyán

Az ország minden részéből érkeztek csengettyűcsapatok Parasznyára, hogy összemérjék tudásukat.

Egy előadás a XIII. Csengettyűs Fesztivál - és versenyről, amit Parasznyán rendeztek meg

Forrás: Pitypalatty-völgyi Református Iskola

Ebben az évben is megrendezték a iskolánkban a Pitypalatty-völgyi Csengettyű Fesztivál Parasznyán, a Pitypalatty-völgyi Református Iskolában, ez volt a tizenharmadik. A program célja - mint minden évben - az iskolai zenélő közösségek tanulóinak összekovácsolása volt, valamint a különleges tehetségek, egyéniségek kiemelése.

Kuriózum ez a hangszer

"Igyekszünk népszerűbbé tenni a csengettyűt mint hangszert, nem csupán esztétikai, azaz a hangzás szempontjából, de a tárgy oktatásában rejlő széles fejlesztési lehetőségek miatt is. Egyik célunk a versennyel az ország területén működő csapatok együttműködésének, interakciójának elősegítése.

Maga a hangszer is kuriózum, kell egyfajta speciális rátermettség, hogy valaki sikeresen játsszon rajta, illetve helytálljon az együttesben" - fogalmazott Czentnár Ferenc tanár, a rendezvény főszervezője.

Húsz csapat jutott döntőbe

A beküldendő nevezési anyagokat, illetve a csapatok döntőbeli produkcióit elismert szakemberek nézték át, akik értékelést, visszajelzést is adtak a csapatoknak. A továbbjutás az előzsűri szakmai döntése alapján történt, a döntőbe 20 csapat jutott be. A második forduló volt maga az országos döntő, melyet Parasznyán rendeztek személyes részvétel mellett.A  háromtagú szakmai zsűribe elismert zenei és pedagógiai szakembereket kértek fel.

Mindenki díjat kapott

Minden, a döntőbe jutott csapat kapott egy díjat a helytállásért. A döntőt gálahangverseny követte, itt a zsűri által javasolt csapatok léptek fel. A gálahangverseny után volt az ünnepélyes díjátadó.

A rendezvény a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jöhetett létre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában