Kiderült

2024.07.20. 20:00

Kedden indulhat újra a daganatos betegek sugárkezelése Miskolcon

Az elmúlt hetekben tapasztalható hőhullám az élet minden területén okoz fennakadásokat. A B-A-Z Vármegyei Központi Kórház műtéteket nem kényszerült ugyan halasztani, de a sugárterápiás ellátás a speciális klímaberendezések meghibásodása miatt hétfőtől leállt. A hiba okáról és a sugárterápiás ellátás újraindulásának idejéről kérdeztük Dr. Büdi László főigazgatót.

Gárdonyi Edina

A vármegyei kórház bejárata Miskolcon

Fotó: ÉM

Az extrém kánikula az élet számos területén okoz kihívásokat és ez alól az egészségügy – és az egészségügyi ellátóhelyek – sem képeznek kivételt, így a kórházunkat is próbára teszi 

– tájékoztatta portálunkat Dr. Büdi László orvosigazgató, megbízott főigazgató.

Hétfőn álltak le a sugárterápiás kezelések

Kiemelte, hogy az intézményben műtétek halasztására nem volt szükség.

Kezelések halasztása sem történt hétfőig. Ekkor észlelték, hogy a sugárterápiás készülékek külső klimatizálását biztosító speciális klímaberendezések meghibásodtak. Az eszköz meghibásodásában az extrém hőség játszhatott szerepet. Mivel biztonságos sugárterápiás ellátás megfelelő klimatizáció hiányában nem kivitelezhető, így hétfőtől a sugárterápiás kezeléseket felfüggesztették.

 Hangsúlyozta, hogy nem a sugárterápiás gépek hibásodtak meg, hanem a klímarendszer.

Kedden újraindulhatnak a kezelések

Dr. Büdi László ismertette, hogy a kárfelmérés és a hiba kijavításának megkezdése már a hiba észlelésének napján megtörtént. Az orvosigazgató tudatta, hogy a klímaberendezés helyreállítása folyamatban van, és várhatóan két munkanapon belül elkészül, így július 23-án, kedden a sugárterápia újraindul.

Így érintette a betegeket és a dolgozókat a leállás

A sugárkezelések 95 százaléka járóbeteg ellátás keretein belül történik, így fekvőbeteg osztályról mindössze nyolc főt küldtünk haza a kezelések leállása miatt. A sugárterápiás ellátásban közvetlenül közreműködő szakdolgozók speciális tudásuk miatt más területen nehezen alkalmazhatóak, így a nyári szabadságos időszakot némileg módosítani kellett ezen szakdolgozói körön belül

 – fejtette ki a főigazgató arra a kérdésre, hogy mennyiben érinti a leállás a betegeket és a dolgozókat.

Jelentős fejlesztések onkológiai területen

Dr. Büdi László a sajnálatos leállás mellett emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt évben jelentős orvostechnikai fejlesztések valósultak meg az intézményben:

2020-ban kórházunkban is lehetővé vált a nehéz sorsú betegeinknek a kornak megfelelő legmodernebb, legszofisztikáltabb, világszínvonalú onkoterápia kivitelezése a nemzetközi eljárásokat, módokat követve. Az ikerbunkerben telepített, két identikus Varian VitalBeam lineáris gyorsító a legkorszerűbb orvostechnológiai színvonalat képviseli, ezáltal lehetőséget adnak a kórháznak, hogy megbízható, pontos és a korábbinál gyorsabb készülékekkel végezzék a daganatos betegeket gyógyító, illetve életminőségüket javító besugárzásokat. 2023-ban pedig – egyebek mellett – több mint kétszáz millió forintból fejlesztettünk az onkológiai területen is: diagnosztikai, besugárzástervezési és terápiás eszközöket, szoftvereket szereztünk be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában