boon.hu video

2024.07.08. 20:00

Az édes görögdinnye titka: a kopogtatás és a foltja. Az igazán érett pedig csizmaszárhangú (fotók, videó)

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor megvesszük a hatalmas dinnyét, felvágjuk, beleharapunk, elképzeljük a mennyei édességet... és olyan az íze, mint a töknek.

Édes Richárd

Vojkó Tiborné Böbe úgy látja: a dinnye fajtája dönti el, melyik görögdinnye a legédesebb.

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Hogyan lehet megtalálni a legédesebb görögdinnyét? Erről kérdeztük a dinnyeárusokat a nagy forróságban. 

Sokan a dinnyekopogtatásra esküsznek

Vojkó Tiborné Böbe úgy látja: a dinnye fajtája dönti el, melyik görögdinnye a legédesebb. A kopogtatással csak azt tudjuk megállapítani, hogy az adott dinnye esetleg túlérett vagy kásás.

„Ha jó pengős, feszes hangja van, akkor biztos, hogy édes és kiváló minőségű lesz a dinnye. Akkor nem kell attól tartani, hogy kásás vagy túlérett. Más vásárlók a dinnyén lévő sárga foltot figyelik a dinnyevásárláskor: szerintük minél sárgább a folt, annál édesebb lesz a kiszemelt dinnye.”

Dinnyéjük meglehetősen messziről, Tolna megyéből érkezik. Több mint 10 éves a kapcsolatuk a termelővel, és rengeteg visszajáró vendégük van. Vojkó Tiborné Böbe reméli, hogy a héten érkező nagy meleg meghozza az emberek kedvét a dinnyevásárláshoz. A sárgadinnyét is szeretik az emberek, de az igazi „slágergyümölcs” ilyenkor mindig a görögdinnye. 

A rossz dinnyének tompa a kongása

Zilahy Patrik az édesanyjával együtt árul dinnyét a Búza téri piacon. Kiskora óta együtt dolgozik családjával a piacon, saját bevallása szerint régóta benne van a dinnyeszakmában: „Sokféle ember jár erre. Van, aki feldobja a napomat, mások meg néha keresik a hibákat a gyümölcsökben. Szóval sosem szoktam unatkozni, mindig megvan a szépsége a piacnak. Ez egy fizikai munka, sok korán keléssel, de nagyon szeretek a piacon dolgozni.”

Zilahy Patrik
Fotó: Édes Richárd

Zilahy Patrik hangsúlyozta: kicsit drágább lett a dinnye ára a korábbiakhoz képest, ennek ellenére rengetegen viszik és szeretik a dinnyét. A 22 éves fiatalember sosem a folt, hanem a kopogtatás, a hang alapján keres édes dinnyét. Ez tanúskodik arról, hogy a dinnye kásás, érett, vagy még nyers. 

Ha a dinnyének éles, jó hangja van, az már jelzés a kiváló édes minőségre. A rossz dinnyének a fiatalember szerint nagyon tompa, olyan „puffogós” a hangja. Az igazán érett dinnye kongását „csizmaszárhangnak” nevezik a dinnyeárusok.  A dinnyék a Békés megyei Medgyesegyházáról érkeznek, és a a dinnyék vizsgálatakor mindig a kopogtatással győződik meg a dinnye finomságáról. 

A dinnye csíkjai is sokatmondóak lehetnek

A 20 éves Molnár Alex szerint a hőségben egyre többen jönnek dinnyét vásárolni. Ez az idő felpörgette a keresletet a gyümölcs- és zöldségüzletekben. 

A jó dinnyének szerinte is éles a hangja, az éretlené pedig tompa. Ha a dinnye „háló része” kicsi, akkor az adott gyümölcs nem érett, és nincs olyan finom íze. A háló a dinnye tetején lévő csík, ami halványabb, ha egy éretlenebb dinnyéről beszélünk. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy az nem is dinnye, hanem egy „tök”.

Molnár Alex
Fotó: Édes Richárd

„A dinnyének mindig van egy minőséget jelző színe és egy hangzása. Ezt a kettőt kell összerakni, és így alkothatunk ítéletet a dinnye minőségéről. Az ízzel teli dinnyének sárga folt van az oldalán, édesebb és nem vizes”-beszélt dinnyés tapasztalatairól Molnár Alex.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában